Tanácsok glaukómásoknak

Tanácsok glaukómásoknak

A glaucoma szó görög eredetű, és Hippokratésztől ered. Általában "zöldes"-nek fordítják, pedig valószínűbb, hogy homályos, fátyolos a szó eredeti jelentése.

A glaukóma (zöldhályog) alapja a szem belnyomásának megemelkedése. A szem állandó belső nyomása úgy alakul ki, hogy a szem belsejében folyamatosan termelődő víztiszta, színtelen folyadék, a csarnokvíz (ami a szem belső szöveteinek tápanyagellátására hivatott) egy szivacsos szerkezetű képleten, a csarnokzugon keresztül folyamatosan elvezetődik a vénás rendszerbe, a vérkeringésbe. Ha az elfolyás akadályozott, az egyensúly megbomlik, a szemben megszaporodik a csarnokvíz mennyisége, s belülről feszíti azt. Ez a feszülés (emelkedett belső nyomás) vezet a tünetek kialakulásához.

Gyakori és súlyos betegség, melynek létrejötte nem függ az életmódtól, étrendtől, foglalkozástól. Csupán annyi bizonyos, hogy a hajlam örökölhető, glaukómás betegek családjában gyakrabban fordul elő, és az életkor előrehaladtával is nő a gyakorisága. Világszerte a 40 éves kor fölötti lakosság kb. 2 százaléka glaukómás, súlyosságát pedig jelzi, hogy a Magyarországon élő vakok több mint 15 százaléka glaukómában vakult meg.

Az egészséges szem belnyomása 10-21 Hgmm. Az érték a nap 24 órája folyamán ingadozik, általában legmagasabb reggel és a kora délelőtti órákban. Egészséges szemeken az ingadozás maximum 5 Hgmm lehet. Ezért célszerű a betegnek a reggeli órákban jelentkeznie ellenőrzésre, hiszen akkor várhatóan a legmagasabb értéket fogja mérni orvosa.

A felső határértéket néhány Hgmm-rel tartósan meghaladó nyomás (ami a simplex típusú glaukómára jellemző) kezdetben panaszt (látászavar, fájdalom) nem okoz, de alattomosan végleges látásromláshoz, látótérdefektushoz, elhanyagolt esetben vaksághoz vezethet.

Tanácsok glaukómásoknak

Az elvezető utak hirtelen bekövetkező teljes elzáródása a glaukómás roham (ez congestiv glaukómában fordul elő). Heves, néha alig elviselhető fájdalommal, azonnali jelentős látásromlással jár. Sürgős szemészeti ellátást, a szemnyomás intenzív csökkentését igényli.

Gyógyítható-e a glaukóma?

Ha gyógyuláson azt értjük, hogy megszűnt a betegség, akkor csak kevés esetben beszélhetünk gyógyulásról. A legtöbb esetben nem tudjuk az elvezető rendszer működését úgy normalizálni, hogy a további kezelés szükségtelenné váljon. Viszont ha gyógyszeres vagy műtéti kezeléssel, esetleg a kettővel együtt egyensúlyban tudjuk tartani a szem belső nyomását, akkor megóvhatjuk a szemet a további károsodástól, megőrizhetjük a látást. A glaukóma gyógyíthatósága tehát azt jelenti, hogy a szemnyomást határértéken belül tartva megelőzzük a várható károsodások kialakulását, miközben tudjuk, hogy a meglévő károsodásokat nem vagy csak alig szüntethetjük meg.

A glaukóma kezelése zömében gyógyszeres kezelést (szemcsepphasználatot) jelent. A megfelelő gyógyszer kiválasztása és beállítása a kezelőorvos feladata. A beteg azzal segíthet, ha:

  • A rendelt szemcseppet rendszeresen, pontosan használja, akkor is, ha semmiféle panasza nincs. A cseppentést célszerű mindig a nap azonos szakában, közel azonos időpontban végezni, így egyrészt a cseppentés hatásosabb, másrészt a rendszeresség, a kialakult ritmus a nap részévé válik, s kevésbé "felejtődik el". A megszokott időponttól való +/- 30 perc eltérésnek nincs következménye.

  • Rendszeresen (legalább negyedévenként) részt vesz szemészeti ellenőrzésen. Panasz esetén természetesen azonnal jelentkezzen!

Mire figyeljen, aki glaukómás? Tanácsok az életmóddal kapcsolatban:

  • Figyeljen a napi folyadékbevitelre! Az átlagos 1,5-2 l folyadék normális, ennél többet azonban ne igyon. Ügyeljen arra is, hogy egyszerre (5 percen belül) fél liternél többet soha ne fogyasszon.

  • A koffein nagy mennyiségben emeli a glaukómások szemnyomását. Jól beállított szemnyomás mellett azonban nyugodtan elfogyaszthat naponta 1 csésze kávét (különösen tejjel vagy hosszú kávé formájában) vagy 1-2 csésze teát.

  • Az alkalomszerű, mérsékelt alkoholfogyasztás (napi 1 üveg sör, 2-2,5 dl bor) a glaukómás szemre sem ártalmas. Ennél több vagy "tömény" alkohol viszont egyéb károsító hatásain túl szemének sem használ.

  • Lehetőleg kerüljön minden olyan helyzetet, amely a fejben vértolulást okoz vagy a vénás elfolyást akadályozza. Ügyeljen a rendszeres könnyű székürítésre, csillapítsa erős köhögését! Ne viseljen szoros nyakú ruhát! Ne végezzen lógó fejtartással, fejen állással járó tornagyakorlatokat! Egyenletes, ritmusos sporttevékenység (úszás, futás, kerékpározás) hasznos lehet, de kerülje a hirtelen nagy erőkifejtést igénylő mozgásokat.

  • Sötétben a pupilla reflexesen tágabb, s a pupillatágulat szűkíti a csarnokzugot, ami rontja az elfolyást. Ezért kerülje a sötét helyeket. A televíziózás nem árt, de legyen közben legalább egy kis lámpa felkapcsolva. Ha moziba, színházba megy, előadás előtt cseppentsen soron kívül! Ne viseljen kifejezetten sötét napszemüveget, használjon kissé világosabb árnyalatút, mindenképpen olyat, amit UV-szűrővel láttak el.

  • Ha magas vérnyomása van, feltétlenül hívja fel belgyógyásza-háziorvosa figyelmét glaukómájára. A hirtelen vérnyomáscsökkentés ugyanis károsítja a glaukóma miatt egyébként is érzékenyebb (vagy már károsodott) látóidegrostokat, és látótér-elváltozáshoz vezethet. A tartósan magas vérnyomás viszont az elfolyás akadályozásával közvetve a szemnyomást is növeli.

  • Cukorbetegség vagy érelmeszesedés a glaukóma lefolyását súlyosabbá teheti, de a glaukóma önmagában is utalhat diabetesre. Ilyenkor belgyógyászati kivizsgálás is szükséges lehet.

Ha teheti, fogadja meg a legfontosabb tanácsot: próbáljon nyugodtan élni, ne idegeskedjen mindig mindenért. A zaklatott életmód fokozza a szemfeszülést, a kiegyensúlyozott, derűs kedély azonban kedvezően hat a szemnyomásra is.

Dr. Kabai Magdolna, szemész