Tabutéma: a férfimeddőség

Tabutéma: a férfimeddőség

A Patika Tükör egy kerekasztal beszélgetésen vett részt, ahol a férfimeddőség kérdéskörét járták körül a szakértők, és a témával kapcsolatban saját tapasztalatairól beszélt Kaszás Géza színművész is.

Akár hormonális rendellenesség, akár szervi vagy ivarsejtbeli okok, akár lelki tényezők állnak mögötte, a terméketlenség „arat” Magyarországon, hiszen a felmérések szerint minden hetedik nemzőképes korú pár fogamzásképtelen. Dermesztő ez a szám, hiszen a probléma 150 ezer párt érint. A fogantatás 40 százalékban a nő, 40 százalékban a férfi, 20 százalékban pedig valamilyen közös probléma miatt nem jön össze.

A megoldás sosem került annyira kézzelfogható közelségbe, mint 2019 decemberében és azóta is, akkor indítottak először szűrőprogramot a meddőségi centrumokban, elsősorban a családalapítás előtt álló férfiaknak. „Ráadásul valamennyi meddő párnak az állam finanszírozza a szükséges kivizsgálást és terápiát, beleértve az orvosi beavatkozásokat és a gyógyszeres kezelést” – mondta dr. Toldy-Schedel Emil, az Egyházi Kórházak Egyesülésének (EKE) elnöke.

Az infertilitás tabu hazánkban

„Mindkét nem számára komoly identitás krízist jelenthet megélni a termékenységgel kapcsolatos problémákat, ezért is fontos, hogy az érintettek beszéljenek erről annak érdekében, hogy megoldást találjanak a gondjaikra” – fogalmazott Szél Dávid pszichológus. „Érzékenyen kell hozzáállni ehhez a problémához, mert ez párkapcsolati és önismereti kérdés is egyben. Ráadásul az infertilitás (a termékenység hiánya) nagyon erős tabu a magyar társadalomban.”

Egy kutatás adatai szerint a megkérdezettek közel egyharmada úgy érzi, a párjával sem tud erről beszélni, több mint fele orvosához sem fordul segítségért, a többiek pedig a családtagjai előtt sem vállalják a problémát. A férfiak ugyanakkor zárkózottabbak, szignifikánsan magasabb náluk a válaszmegtagadás.

„A helyzet többnyire nem teljesen reménytelen, ha időben gondolunk a gyerekvállalásra, ugyanis a spermiumok minősége 35 év fölött egyre csak romlik – ismertette dr. Balogh István a Budai Irgalmasrendi Kórház andrológiai szakambulanciájának vezetője.

A gyermektelenséghez vezető okok között első helyen a kései vagy kitolódó gyermekvállalás áll, ezt követi a meddőséggel kapcsolatos információhiány.

Tabutéma: a férfimeddőség

Együtt vészeltük át a kezdeti kudarcokat

Kaszás Géza színész-producer saját családjának történetét is bemutatva szintén úgy vélte: ha az emberek többet tudnának a kérdéskörről, feltehetően többen csinálnák végig a procedúrát. „Ha valaki szembenéz a problémával, majd végig is csinálja, egymást támogatva a párjával, egy életre szóló kötődést alakíthat ki a társával és a gyerekekkel egyaránt – nem is kérdés, hogy ez megéri-e” – fogalmazott a színművész.

„A feleségemmel sok helyen kerestünk számunkra megfelelő segítséget. Az interneten jelentős számú fórum alakult a gyermektelenség problémájának információcseréjére, így nagyon sok hasznos tanácsot adnak át egymásnak az érintettek. Ami számunkra különösen értékes volt, hogy leszűkítik az információkat, a feleségem Zsuzska is követte a bejegyzéseket, rendkívül komolyan állt a témához. Hosszú kutatás után eljutottunk egy intézménybe, ahol családias hangulat fogadott minket, ami nagyon fontos volt számukra, hiszen rögtön egyfajta bizalmi kapcsolat alakult ki. Mindkettőnket megvizsgáltak, Zsuzskának a hormonszintjét és tőlem is vettek mintát, hogy kiderüljön, mennyire vagyunk alkalmasak a gyerekvállalási programra. Zsuzskánál megállapították, hogy probléma van a hormonháztartással, nekem csupa jót mondott a doktor úr, ami bevallom őszintén legyezgette a hiúságomat. A három inszemináció sikertelen volt, és utána áttértünk a lombikprogramra. A sorozatos kudarcok ellenére fel sem merült bennünk, hogy feladjuk vagy hibáztassuk egymást, pedig nagyon sok párnál láttuk ezt a reakciót. Becsületesen végigcsináltuk a hormonkezelést, a feleségemnek én adtam be az injekciót, ami első időkben furcsa volt, de a folyamat alatt már rutinszerűvé vált ez az életünkben. Ez egy másfajta életmódot követelt mindkettőnktől, de még erősebben összekötött bennünket ez a procedúra, és hihetetlen boldogság volt, hogy a második lombikbeültetés után Nimród megfogant. A feleségemnek annyira segített a hormonterápia, hogy nem sokra rá teljesen önállóan lányunk, Lilla is megfogant.”

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek