Szűrések: ne blicceljük el!

Szűrések: ne blicceljük el!

Magyarországon a 65 év alati lakosság körében a szív- és érrendszeri betegségekben háromszor annyian halnak meg, mint Európában átlagosan! Sajnos a daganatos halálozás tekintetében is rosszul állunk. Miért derül ki sokszor túl későn, hogy baj van? Ha rendszeresen részt vennénk a szűréseken, még időben rájöhetnénk: lépni kell.

- Olyan betegségeket érdemes szűrni, amelyek gyakoriak, népegészségügyi szempontból jelentősek, illetve korai stádiumban felismerve gyógyíthatók - kezdi dr. Kovács Eszter háziorvos. - A társadalombiztosítás terhére igénybe vehető szűrővizsgálatok körét egészségügyi miniszteri rendelet szabályozza. Ide tartozik a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a daganatos betegségek szűrése.

Kockázatbecslés

A szív- és érrendszeri kockázatfelmérés huszonegy éves kortól igénybe vehető, illetve ajánlott is. Ezt a háziorvos végzi: felállítja az illető felnőttkori alapstátuszát. Először is felveszi a családi anamnézist, azaz rákérdez, a felmenők és a testvérek között előfordult-e ilyen megbetegedés. Kitér az életmódra: hogyan táplálkozunk, mozgunk-e rendszeresen, dohányzunk-e, mennyi alkoholt fogyasztunk? Ezután fizikális vizsgálat következik, amely vérnyomás-, testsúly-, magasságmérésből és a BMI kiszámításából áll. Mindezt a hastérfogatmérés egészíti ki: ez az alapja a metabolikus szindróma szűrésének. Ha ugyanis a hasi elhízáshoz magasabb vérzsír-, vércukorszint és vérnyomás társul, nagy a veszélye a metabolikus szindrómának. A szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát a 2-es típusú cukorbetegség is jelentősen növeli. Mindezek alapján az orvos elvégzi a szív- és érrendszeri betegségek kockázatbecslését. - Kis kockázat esetén elég ötévente megismételni a vizsgálatot - mondja dr. Kovács Eszter. - Ilyenkor érdemes a körülményekre újra rákérdezni. Olyan betegségekről van ugyanis szó, amelyek döntően az életmóddal állnak összefüggésben. Ha idejében sikerül figyelmeztetnünk valakit, nagy változás érhető el, ha például lefogy, lecsökkenti a koleszterinszintjét vagy leszokik a dohányzásról. Ezért jó, ha fiatal korban megtörténik az első szűrés. Közepes vagy nagy kockázat esetén kétévente menjünk el újra szűrésre!

(A cukorbetegség, a metabolikus szindróma és a szív- és érrendszeri betegségek szűrése, valamint az életmóddal kapcsolatos tanácsadás háziorvosi kompetencia, ám bizonyos esetekben a háziorvos természetesen szakorvoshoz utalja a beteget.)

Rendszeresen!

A daganatos betegségek szűrését többnyire szakorvos végzi, ám a háziorvosnak itt is központi, koordinációs szerepe lehet: jó, ha felhívja a páciens figyelmét a szűrés jelentőségére, illetve az adott szakorvoshoz irányítja a beteget. Természetesen maga is észrevehet daganatot, különösen bőr-, szájüregi vagy emlőtumort. Magyarországon mind a férfiak, mind a nők körében a tüdőrák a vezető daganatos megbetegedés, míg nőknél az emlőrák, férfiaknál pedig a gyomor- és bélrendszeri daganatok állnak a második helyen. A szűrések ezért különösen ezekre a betegségekre irányulnak.

  • A méhnyakrák-szűrés a 25 és 65 év közötti nők számára ajánlott. Elméletileg elég háromévente elvégezni, de az orvosok azt ajánlják, hogy aki már szexuális életet él, évente keresse fel nőgyógyászát. - Ebben a betegségben senkinek nem kellene meghalnia! - figyelmeztet dr. Kovács Eszter. - Mégis, ma Magyarországon túl sok nő hal meg azért, mert nem (vagy nem kellő időben) vett részt a szűrésen.

  • A mammográfiás emlőszűrés kétévente ajánlott a 45 és 65 év közötti nők számára. Ezt mammográfiás centrumokban végzik. (Gyakrabban, évente kerül rá sor, ha az édesanya korai emlőrákban halt meg.) Aki fiatalon arra gyanakszik, hogy daganata van, ultrahang-vizsgálatot végeztethet. Mindemellett az emlő fizikális önvizsgálata sem elhanyagolható!

  • A gyomor- és bélrendszeri daganatok szűrése 50 év felett javasolt. Székletből, benzidin-vizsgálattal (rejtett vérvizsgálattal) történik - ezt helyenként még a háziorvos is el tudja végezni, igaz, sok az álpozitív eredmény. (A mérés ugyanis gyakran nem specifikus, a C-vitamin, a vas és állati vér jelenléte is befolyásolja az eredményt. Ma már léteznek olyan tesztek is, amelyek emberi vérre specifikus reakcióval mutatják ki az okkult vérzést.)

  • Ami a prosztatarákot illeti, nincs populációs szintű szűrés. A prosztata daganata fizikális vizsgálattal és egy laboratóriumi vérvizsgálattal, egy specifikus antigén jelenlétének vizsgálatával szűrhető. A vizsgálat - amelyet háziorvos nem, csak urológus kérhet - 50 év felett ajánlott.

A vérnyomás-mérésről

- A magasvérnyomás-betegség talán az egyik legfontosabb szív- és érrendszeri kockázati tényező - mondja dr. Kovács Eszter -, ezért nagyon fontos az időben történő felismerése. A magasvérnyomás-betegség nem gyógyítható, de kezelhető. Ha a vérnyomás eléri a célvérnyomás-értéket (140/90 Hgmm, de cukorbetegeknél, veseelégtelenség, metabolikus szindróma esetén 130/80 Hgmm), akkor a szív- és érrendszeri kockázat is csökken. A vérnyomásmérés a háziorvosi vizsgálat része kell, hogy legyen - de talán még jobb, ha az asszisztens végzi! Léltezik ugyanis az úgynevezett fehérköpeny-hipertónia: azokat jellemzi, akik már attól is izgulnak, hogy be kell lépniük a rendelőbe, az ő vérnyomásuk ilyenkor mindig magasabb. Gyanús esetben indokolt a huszonnégy órás monitorozás, amely általában szakrendeléseken történik. A testre szerelt készülék nem csupán méri, de regisztrálja is a vérnyomás-értékeket, amelyeket másnap a szakorvos kiértékel. Ha otthoni készüléket szeretnénk, csak felkarra szerelhető, hivatalos gyógyászati segédeszközboltban kapható, hitelesített vérnyomásmérőt vegyünk! Nyugodtan válasszunk automata készüléket! Jó, ha tudjuk, hogy terhelés - akár egy cigaretta elszívása - után az érték mindig magasabb, de egyébként a jól beállított vérnyomás a nap bármely szakában ugyanannyi. Eleinte naponta egyszer vagy kétszer végezzünk mérést, később ritkábban is elég. Vezessünk vérnyomásnaplót - a rendelőben sokat segít majd.

Tévhit: A tüdőszűrés a tüdőrákot szűri.

Igazság: A tüdőszűrés a tébécére hívja fel a figyelmet.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek