Szükségesek-e az étrend-kiegészítők a sportolóknak?

Szükségesek-e az étrend-kiegészítők a sportolóknak?

A sportsikereket – legyen azok profi vagy szabadidő sportolók eredményei – számos tényező befolyásolja, amelyek közül az egyik az úgynevezett sporttáplálkozás. Angyal Viktória, a Sportorvosi Központ dietetikusa azt a kérdést járta körül, szükségesek, hasznosak-e az étrend-kiegészítők egy sportoló étrendjéhez.

Az eredmény sok tényezőtől függ

Sok sportoló úgy próbál bizonyos előnyhöz jutni, hogy teljesítményfokozó eszközökkel és technikákkal próbálkozik, amelyeket ergogén táplálkozási elemeknek nevezünk. Ezek azonban korántsem olyan doppinglistás szerek, mint korábban az anabolikus szteroidok vagy az amfetaminok voltak. Jóval inkább különböző étkezési stratégiákról van szó, beleértve az olyan étrend-kiegészítőket is, amelyek hatékonyak, biztonságosak és legálisak.

Ezeket az étrend-kiegészítőket világszerte használják a sportolók, éppen ezért szükséges egy hivatalos állásfoglalás a mibenlétükről. Az amerikai Dietary Supplement Health and Education Act úgy definiálta őket, mint olyasvalamit, ami kiegészíti az étrendet vitaminokkal, ásványi anyagokkal, aminosavakkal, gyógynövényekkel vagy más növényi származékokkal, az anyagcserére ható kivonatokkal, illetve ezek kombinációival. Miután az élelmiszergyártól felfedezték, milyen fontos célközönséget jelentenek a sportolók, elkezdtek kifejezetten sportteljesítmény fokozást ígérő étrend-kiegészítőket is forgalomba hozni.

Szükségesek-e az étrend-kiegészítők a sportolóknak?

Nem minden esetben szükséges a pótlás

Abban a szakértők is egyetértenek, hogy az étrend-kiegészítés hasznos lehet bizonyos élethelyzetekben, például időseknél, vegánoknál és a fogamzóképes korban lévő nőknél. Természetesen azt sem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mindazoknak, ami valamiért nem viszik be a táplálkozásukkal a szükséges vitamin- és ásványi anyag mennyiséget, szintén szükségük lehet kiegészítésre, azonban itt sem ajánlatos túlzásokba esni.

A sportolóknál körültekintéssel kell eljárni

„A komoly fizikai teljesítményt produkáló sportolóknál – legyenek akár profik, akár szabadidő sportolók -, mindenképpen szem előtt tartani, hogy a kiemelt fizikai aktivitásnál megnövekedhet a vitamin és ásványi anyag szükséglet is. Különösen igaz lehet ez bizonyos vitaminokra, mint a thiamin, a riboflavin és a B6- és D-vitamin, valamint számos ásványi anyagra. Azoknál a sportolóknál pedig, akiknél kiemelten fontos a súly-kontroll, előfordulhat akár vitamin-hiányállapot is – amennyiben nem megfelelően van összeállítva az étrendjük. A szükséges mennyiségről azonban csak személyes felmérés után lehet dönteni, gondosan felmérve az igényeket, a lehetőségeket, és a teljesítményoptimalizálás dietetikai lehetőségeit –Egy személyre szabott sportolói étrend a szükséges kiegészítésekkel – amely alkalmazkodik a sportághoz, az edzésidőszakhoz, a terheléshez, az életkorhoz, a nemhez és a célokhoz - nagyon komolyan visszahathat a fizikai és mentális teljesítményre és a regenerációra is” - hangsúlyozza Angyal Viktória dietetikus.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek