Szorongjunk avagy hallucináljunk?

Szorongjunk avagy hallucináljunk?

A hallucinogén, illegális szerként számon tartott varázsgomba hatékony lehet a szorongás kezelésében, legalábbis ezt állítja néhány, a rák előrehaladott stádiumában szenvedő páciens. Egy kaliforniai tanulmány előzetes bizonyítékként szolgál arra, hogy a psilocybin nevű összetevő csökkentheti a szorongást, és káros mellékhatás nélkül fokozza a kedélyállapotot.

"A kezelésnek nem voltak sem pszichológiai, sem élettani mellékhatásai, viszont nem mutattak szorongásos reakciót" - nyilatkozott Dr. Charles Grob, a tanulmány vezetője, a Harbor-UCLA Medical Center és a los angelesi Biomedical Kutatóintézet munkatársa.  A kutatók elmondása szerint az elmúlt 35 évben ez volt az első eset, hogy hallucinogén anyagok pszichiátriai terápiás hatását vizsgálták haldokló betegeken.Grob elmondta, a vizsgálathoz mindössze egy tucatnyi pácienst kérdeztek meg, akik ráadásul elég csekély adagot kaptak a szerből. "Mi most egyfajta nagyon-nagyon óvatos, figyelmes kísérletezést végzünk, próbálunk nyitni afelé a régi-régi kutatási modell felé, amire 'rázárták az ajtót' évszázadokkal ezelőtt" - nyilatkozta a szakértő. A kutatásról az Archives of General Psychiatry nevű szaklap ír bővebben.

Hallucinogén anyagok kutatása

Az 1950-es és 70-es években több, a hallucinogén anyagokkal kapcsolatos kutatást végeztek, melyek akkor ígéretes eredményeket mutattak, meséli Grob. Ám ezeknek véget vetettek, miután a "gomba" szórakozási eszközként terjedt el, és a kábítószerrel való visszaélések megsokszorozódtak, beleértve azokat a fogyasztókat is, akik pszichológiai zavarokat tapasztaltak magukon. Ennek eredményeképpen a jelenség már tömeges egészségügyi problémaként volt érzékelhető, ami a 60-as évekre olyan méreteket öltött, hogy társadalmi szinten valószínűleg már túl nehéz volt kezelni - mondja Grob.

A múlt század végén a kutatók újra elkezdték vizsgálni, hogy milyen jótékony pszichológiai hatásai vannak a hallucinogén anyagoknak, mondja Grob. Az új tanulmányt 12 résztvevővel végezték: 36 és 58 év közöttiek voltak, mindegyikük a rák előrehaladott stádiumában. Két hatórás kezelésen vettek részt, melyek közt néhány hét telt el. Az első kezelésen a betegek psilocybint kaptak, melynek hatása nagyban hasonlít az LSD által kiváltottakra. A második kezelésen placebót, niacint adtak nekik, melynek csak gyenge a hatása a szervezetre (mint a kipirultság), de a személy lelkiállapotában nem idéz elő változást. Miután beadták nekik a drogot és a placebót is, az alanyok lepihentek és néhány órán keresztül csak zenét hallgattak, ezalatt szemfedőt viseltek.

Később ki kellett értékelniük a magukon tapasztalt változásokat. Az elkövetkező hat hónapban több interjút is készítettek velük. Azok, akik psilocybint kaptak, arról számoltak be, hogy a kezelést követő hat hónapban szorongásuk általánosságban csökkent, a legnagyobb csökkenés pedig egy, és három hónappal később volt tapasztalható. Hat hónap elteltével a depressziójuk is jelentősen csökkent. Saját bevallásuk szerint az alanyok érzelmi javulásához a drog is hozzájárult, mondta Grob.

Korábbi, hallucinogénekkel kapcsolatos kutatások során sokkal magasabb dózisban használták a psilocybint, s a kutatók úgy vélik, nagyobb dózis esetében a szorongásra kifejtett hatása is jobban megmutatkozik.

A New York-i és a Johns Hopkins Egyetem két másik tanulmányt is végzett a hallucinogének szorongáscsökkentő képességeivel kapcsolatban, melyekbe szintén rákos pácienseket vontak be. Esetükben a kutatóknak engedélyezték a drogok némileg magasabb dózisban történő alkalmazását. Grob a pontosabb eredmények reményében tele van várakozással.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek