Szörnyű betegségektől ment meg a naponta szedett aszpirin

Szörnyű betegségektől ment meg a naponta szedett aszpirin

A naponta szedett aszpirin csökkenti a bél- és gyomorrák kockázatát - derült ki egy brit elemzésből.

2014.08.07

A kutatók úgy vélték, ha Nagy-Britanniában minden 50 éves vagy annál idősebb ember tíz éven át szedné a gyógyszert, akkor elkerülhető lenne körülbelül 122 ezer haláleset. Arra azonban felhívták a figyelmet, hogy az aszpirin belső vérzést okozhat és szedését meg kell beszélni a kezelőorvossal - tudósított a BBC hírportálja az Annals of Oncology című rákkutatási szaklapban megjelent tanulmányról.

A londoni Queen Mary Egyetem tudósai mintegy kétszáz olyan tanulmányt vizsgáltak meg, amelyeket az aszpirin előnyös és ártalmas hatásairól készítettek. Azt fedezték fel, hogy a gyógyszer mintegy 30-40 százalékkal csökkentette a bél-, gyomor- és nyelőcsőrák miatti halálozást.

Szörnyű betegségektől ment meg a naponta szedett aszpirin

Gyengébb bizonyítékok támasztották alá azt, hogy az orvosság mérsékelné a mell-, prosztata- és tüdőrákos haláleseteket is. Azt is megállapították, hogy legalább öt éven át kell szedni az aszpirint, hogy a védőhatás érvényesüljön.
Jack Cuzick, a london Queen Mary Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője arra buzdította az ötven éves vagy annál idősebb egészséges embereket, hogy szedjenek tíz éven át naponta 75 milligramm aszpirint.

A kutatók szerint ha ezer 60 év feletti ember tíz éven át szedné a gyógyszert, egy évtizeddel később 16-tal kevesebben halnának meg rákban, eggyel kevesebb embert sújtana végzetes szívroham, ám kettővel többen hunynának el belső vérzés következtében.
Az egyik mellékhatás, a belső vérzés kockázata a korral emelkedik, ezért a kutatók azt ajánlották, tíz év után abba kell hagyni a szedést. Bizonytalan egyelőre, hogy a nagyobb adag erősebb védelmet jelent-e.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek