Szívszorító problémák

Szívszorító problémák

Mára a szívinfarktus a szív- és érrendszeri betegségek között az első helyen szerepel. Érdemes megvizsgáltatni magunkat Cardio-CT géppel, mert a koszorúerek gyors, pontos, fájdalommentes vizsgálata, még a tünetek előtt kimutatja, ha baj van.

Egy statisztikai felmérés szerint Magyarországon minden második haláleset koszorúér-betegség miatt történik. A férfiaknál legtöbb esetben 50-54 év között nő meg a szívinfarktus kockázata. Ahhoz, hogy megelőzhessük a bajt, fontos tudnunk, hogy hogyan védekezhetünk ellene. Vagyis elengedhetetlen tisztában lennünk az előjelekkel, amelyeket időben felismerve elkerülhetjük a szívinfarktus kialakulását. A kockázati tényezők közül sajnos jó pár nem befolyásolható, néhány körülmény azonban rajtunk múlik.

Egy amerikai vizsgálat során 515, szívinfarktuson átesett, kórházból elbocsátott amerikai nőt kérdeztek, és kiderült, hogy 95 százalékuknál tünetegyüttesek előzték meg az infarktust. A megkérdezettek 71 százalékánál leggyakrabban a szokatlanul erős fáradtság fordult elő, amelyet már hetekkel az infarktus előtt tapasztaltak. A szimptómák közül az alvászavarra 48 százalékuk panaszkodott - állapította meg Jean McSweeney, az Arkansas-i Egyetem kutatója.

Légzési nehézségektől a megkérdezett nők 42 százaléka szenvedett, 39 százalékuk pedig erős félelemérzetet tapasztalt az infarktus előjeleként. A közelgő infarktus leggyakrabban előforduló tünete a mellkasi fájdalom. A megkérdezett nők 30 százaléka panaszkodott szorító mellkasi fájdalomra már hetekkel az infarktus előtt. A megkérdezett nők az akut szimptómák közé sorolták fel a légszomjat (58 százalék), a gyengeséget (55 százalék) és a fáradtságot (43 százalék).

McSweeney véleménye szerint ez lehet az egyik oka annak, hogy a nők több fel nem ismert szívinfarktust szenvednek el. A tünetek a megkérdezettek esetében az infarktus lezajlása során újból jelentkeztek. Ezért is lehet fontos, hogy még a tünetek megjelenése előtt felfedezzük az esetleges elváltozásokat. Ezért érdemes megvizsgáltatni magunkat Cardio-CT géppel, mert a koszorúerek vizsgálata a tünetek előtt kimutatja, ha valamilyen elváltozás van a szívünk koszorúereiben.

Forrás: Pozitron-Diagnosztika Központ

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek