Szívrohamon átesett betegek őssejtkezelést kapnak

Szívrohamon átesett betegek őssejtkezelést kapnak

Szívrohamon átesett betegek kapnak őssejtkezelést annak a nagy léptékű kutatásnak a keretében, amely 11 ország mintegy 3000 betegének bevonásával indult, és végleges eredményeit öt év múlva fogják nyilvánosságra hozni.

2014.02.22

A kutatás célja, hogy kimutassa, a kezelés ki tudja-e javítani a sérült szöveteket infarktus után - tudósított a BBC hírportálja. Minden páciens megkapja a szokásos terápiát is, amely a beszűkült artériát tágítja ki sztent beültetésével. A betegek felének emellett a saját csontvelejéből vett őssejteket injekcióznak a szívébe néhány nappal a szívroham után.

Szívrohamon átesett betegek őssejtkezelést kapnak

A szívroham során az érfal lerakódásai elzárják az artériát, a szívizom ezért oxigénhiányos állapotba kerül, a szövet károsodik. Noha egyre többen élik túl a szívrohamot, azt követően egészségük a tartós szívizom-károsodás miatt törékenyebb lesz.

Több tucat kisebb őssejtes kutatás próbálta már kezelni az infarktust szenvedett betegeket, ám a legtöbb próbán kis számú páciens vett csak részt. Egy 2012-es, a Cochrane-adatbázison alapuló elemzés szerint a terápia "mérsékelt javulással" járt.

Anthony Mathur, az új kutatás vezetője, a brit Barts Egészségügyi Központ kardiológiai igazgatója szerint ez lesz a döntő vizsgálat. Másfél évtized kutatásai után világos választ várnak: reményeik szerint az őssejtinjekció a szívroham miatti halálozások számát 25 százalékkal fogja csökkenteni - foglalta össze Mathur.

Pontosan nem tudni, hogyan javítsák ki a páciens őssejtjei a szívüket. Felnőtt donorok őssejtjeit évtizedek óta sikeresen használják csontvelő-átültetésre, de abban az esetben "hasonlót kezelnek hasonlóval".

A kutatásban két londoni klinika mellett részt vesznek párizsi, frankfurti, barcelonai, milánói és koppenhágai kórházak is. Az eredményeket öt év múlva hozzák nyilvánosságra.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek