Szívinfarktus ellen: dió!

Szívinfarktus ellen: dió!

A koszorúér-betegség megelőzésére érdemes naponta egy maréknyi diót vagy mandulát megenni, mert csökkenti a "rossz" koleszterin szintjét, így lényegesen kisebb az esélye a szívinfarktusnak. Több korábbi vizsgálat eredményeit megerősítve amerikai kutatók tanulmányukban a makadámiadió szívet védő hatását bizonyították.

Régóta ismert, hogy ahol sok diót, mogyorót, mandulát fogyasztanak, ott lényegesen ritkább az infarktus és általában mindenféle érbetegség. Egy nagyszabású tanulmányban 31.208 felnőtt vizsgálata azt igazolta, hogy akik hetenként legalább egy-négy alkalommal rágcsáltak ilyen ropogós gyümölcsöket, azoknak 25 százalékkal csökkent a koszorúér-betegség kockázata.

Egy másik amerikai vizsgálatban csaknem kilencvenezer nő vett részt. Itt a dió- és mogyorófélék szívvédő hatása még kifejezettebbnek bizonyult: a hetenként átlagosan ötször ilyen rágnivalókat fogyasztók 39 százalékkal ritkábban haltak meg szívbetegség következtében, mint azok, akik nem ettek ilyesmiket.

Új bizonyíték

Most Pennsylvaniában egy kutatócsoport Penny Kris-Etherton vezetésével a világszerte mind népszerűbb makadámiadió hatását tanulmányozta. Az önként jelentkező vizsgálati csoport 25 tagjának a vérnyomása nem volt emelkedett, de vérkoleszterinszintjük magasabbnak bizonyult, viszont koleszterincsökkentő gyógyszereket nem szedtek.

Véletlenszerű kiválasztás alapján a csoport egyik fele az amerikai ajánlás szerinti, "szívegészséges" étrendet kapta öt héten keresztül, a többiek pedig ugyanazt a kosztot ették, de naponta egy maréknyi makadámiadiót is elfogyasztottak. A kutatók figyeltek arra, hogy a diót is evő önkéntesek arányosan kevesebb kalóriát vittek be a napi étrendjükkel, így a két csoport összesen ugyanannyi kalóriát evett mindennap.

Öt hét után ismét gondos vizsgálatok következtek: ellenőrizték a vérnyomást, a laboratóriumi leleteket és természetesen a testsúlyt. A figyelmes kalóriabevitel eredményeként a résztvevők testsúlya nem változott. Ezt követően diétaváltás következett: aki makadámiadiót is evett, az most öt héten át csak a "szívegészséges" étrendet kapta, a másik csoport pedig a következő időszakban dióval kiegészített ételeket fogyasztott.

Biztató eredmények

A mérések szerint a makadámiadió a "szívegészséges" étrendhez hozzáadva a koleszterinértéket 9,4 százalékkal vitte lejjebb, a "rossz" koleszterin szintjét pedig 8,9 százalékkal csökkentette. Kiderült, hogy a telített zsírsavak arányát is értékelhetően javította a dió fogyasztása.

A kutatók hangsúlyozták, hogy a rendszeres dióevés kedvezően befolyásolja a koszorúér-betegség kockázati tényezőit, ezért mindenki számára ajánlatos a betegségmegelőzés szempontjából. Ennek a gyógyszernek az adagolását is könnyű egyénileg megállapítani: naponta mindenki annyit egyen, amennyi a markába belefér.

Forrás: Inforadio.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek