Szívelégtelenség

Szívelégtelenség

A szívelégtelenség az egyik legalattomosabb betegség. Sokáig tünetmentesen rejtőzik a szervezetben és a beteg tudta nélkül fajul egyre súlyosabbá, végső esetben akár szívrohamhoz is vezethet. Ráadásul a veszély előfordulása gyakorinak mondható, ugyan a felnőtt lakosság 2-3%-át érinti csak, de a 65 év felettiek esetében ez a szám a 10%-ot is elérheti.

A betegség tekintetében alapvetően a szívizomzat  "elfáradásáról" van szó, amikor is szervezetünk motorja képtelen a megnövekedett teljesítményigénynek megfelelni és nem működik elégséges szinten a vérkeringés normális szintjének megőrzéséhez. Több kiváltó ok is létezik, amely a betegség kialakulásához vezethet.

Az esetek legnagyobb részében a koszorúerek szűkülete áll a probléma hátterében. Ilyenkor a szívizom nem jut elég oxigénhez és tápanyaghoz feladata végzéséhez. Az okok gyakoriságának sorrendjében a következő helyen a szívbillentyűk hibás működése áll. Ezt a magasvérnyomás-betegség (hypertonia) követi, ami az erek szűkületéhez vezet és így a szív nagyobb munkáját követeli meg a vér kihajtásához, keringetéséhez. Ezeken túl mérgezés is előidézheti a szívelégtelenséget, noha ez kevesebb esetben történt meg eddig.

Azonban mindenképpen fel kell hívni a lakosság figyelmét, hogy például az alkoholmérgezés hirtelen halált okozó szívritmuszavarhoz is vezethet.

Tünetek jelentkezésének okai

A betegség a szív jelentős izomerő-tartaléka miatt jó ideig láthatatlan, ez a tartalék azonban hirtelen fizikai terhelés, betegség (láz, vérszegénység, pajzsmirigy-túlműködés), vagy terhesség hatására egyszer kiürül, megnő ugyanis a szervezet szükséglete a szív teljesítményének növekedése iránt. A keringés többé nem lesz kompenzált, kiderül, hogy a szív összehúzódó ereje már nem a régi és leginkább nem olyan mértékű, mint kéne. Ekkor a betegnél különböző tünetcsoportok jelentkeznek. Ezek azonnali kezelést igényelnek, hiszen az eddigi adatok alapján a betegek 70%-a 10 éven belül meghal, viszont a kezelés megnövelheti a várható élettartamot.

Szívelégtelenség

Tünetek

A tünetek sokfélék lehetnek, de legtöbbször olyan jellegűek, hogy a beteg nem is sejti, hogy szívelégtelenségről van szó. A fáradékonyság, izomerő csökkenése, szédülés, aluszékonyság, alvászavar, gyakori vizeletürítés, a gyorsabb szívverés tipikusan olyan jelek, amelyekből egy átlagember nem következtet a betegségre, ezért is fontos a prevenció jelentőségének tudatosítása. A boka- és lábszárduzzadás (ödéma), valamint a nyaki véna kitágulása már árulkodóbb tünetek, csakúgy, mint az oxigénben szegényebb vér miatt kialakuló kékesebb arc- és ajakszín (cianózis). Mindezek mellett a vese kóros működése és a máj megnagyobbodása, de a legkínzóbb következmény, a légszomj is előállhat.

Gyógymódok

SzívelégtelenségTöbbféle gyógymód létezik, de valójában ezek csak a tünetek enyhítésére alkalmasak. A peacemaker (ingerkeltő készülék), a billentyűk műtéti megoldása, vagy a koszorúerek műtéti tágítása, sebészeti áthidalása működő megoldások, de az esetek többségében nem elégségesek. Mindezek mellett a konzervatív, gyógyszeres kezelési eljárásokat is mindenképpen igénybe kell venni, hogy a gyógyszerek megfelelő kombinációjának megtalálásával támogassák a fent említett kezeléseket. Legvégső esetben szívátültetéshez is fordulhatnak az orvosok, azonban ez a megoldás a rendelkezésre álló szív alacsony száma miatt az esetek nagy százalékában nem alkalmazható.

Megelőzés

Ezen módszerek segítségével a beteg számára ugyan korlátozott, de többé-kevésbé elfogadható életkörülményeket lehet biztosítani. Ezért is fontos a korai felismerés és ennek hatására a minél előbbi életmódváltás, hiszen minél hamarabb derül fény a szív elégtelen munkájára, annál könnyebb a betegség kezelése. Minden esetben célszerű kerülni a túlzottan sós ételeket, az extrém fizikai terhelést és a testsúly csökkentésére is nagy figyelmet kell fordítani, hogy ilyen módon is enyhítsünk a szívizom igénybevételén. Ezek mellett pedig a rendszeres testmozgás elengedhetetlen, hiszen ennek révén növelhetjük szívünk teljesítőképességét.

Kapcsolódó írások