Szinesztézia - színes hangok, illatos betűk

Szinesztézia - színes hangok, illatos betűk

Milyen is lehet az a világ, ahol a hangokat meg lehet érinteni, megízlelni a zenét, a számok és betűk pedig színesen pompáznak? Nyilván furcsán hangzik sokak számára, a szinesztéziások életében azonban mindennapos jelenség. A szó görög eredetű, és összekapcsolt érzékeket jelent. Egy inger egy további érzékelési jelenséget vált ki.

Különböző típusok

A jelenség különböző formákban ölt testet. 19 különböző kombinációt azonosítottak be, de számuk gyakorlatilag végtelen, mert egy szinesztéziás embernél akár több is jelentkezhet egyszerre. A leggyakoribb formája, mikor a betűket vagy a számokat színesben látják. Ez a szín-nyelv szinesztézia. Ritkább formák megjelenése is lehetséges. A szinesztéziás például érezheti úgy, hogy a zongora hangja csiklandozza az arcát, vagy valakinek a beszéde chutney-ízű.

A legtöbb esetben az érzékelést külső inger váltja ki, de előfordulhat, hogy teljes egészében a beteg belső világából fakad, mikor például egy fogalmat érzékelési élménnyel párosítanak. Az érzékelési asszociációt általában a testen kívülre vetítik.

Egyedi élmény

A szinesztézia egy nagy mértékben szubjektív, egyedi élmény. A szín-nyelv szinesztéziások például különböző színeket társítanak ugyanahhoz a számjegyhez vagy betűhöz. Abban azonban a legtöbbjük egyetért, hogy az "O" betű fehér.Az érzéken belüli asszociáció állandó marad az egyén egész életében. Aki zöldnek lát egy számjegyet, egész életében úgy fogja látni. Egy 1993-as tanulmányból az derült ki, hogy a szinesztéziások 92 százalékban ugyanazokat a hangokat társították ugyanazokhoz a színekhez egy év elteltével. A nem szinesztéziások esetében ez az arány csak 32 százalék volt.

Szinesztézia - színes hangok, illatos betűk

Az állapot akaratlanul jelentkezik, az érzékelési asszociációkat nem lehet erőltetni sem, bár néhányan képesek arra, hogy ne vegyenek tudomást az összefüggésekről. A szinesztézia már gyermekkorban kezdődik, a legtöbbjük arról számol be, hogy amióta csak az eszét tudja, ezzel a jelenséggel él együtt. Tipikusan azt gondolják, hogy mindenki más is így érzékeli a világot, csak később jönnek rá, hogy egyedi vonásról van szó. Mivel erről az állapotról keveset tud az átlagember, és sok a félreértés is, sokan inkább titokban tartják képességeiket, mert nem akarják, hogy kinevessék, vagy bolondnak tartsák őket.

Jobb emlékezet

A szinesztézia nem pszichiátriai zavar. A szinesztéziások funkcionálisan és pszichológiailag stabilak, általában kiemelkedően intelligensek és kiváló az emlékezetük. A szinesztéziás asszociáció segíti őket abban, hogy emlékezzenek telefonszámokra, időpontokra, nevekre, stb. Esetleg a matematikával gyűlik meg kissé a bajuk, vagy iránytévesztők lehetnek.

Az állapotra nincs gyógymód, de ha lenne is, a legtöbb szinesztéziás nem élne vele, mivel ajándékként fogják fel képességüket. Sőt, úgy vélik, a nem szinesztéziások csak fehérben és feketében látják a világot.

Mi okozza?

Pontosan még nem tudják. A szinesztézia egy rendkívül nehezen tanulmányozható állapot, mert a kutatási anyag önbeszámolókra alapul. Az már kiderült, hogy genetikai eredetű, sok szinesztéziásnak a testvére és a szülője is hasonló képességekkel rendelkezik.

Néhányan úgy gondolják, hogy mindenki szinesztéziásnak születik, az agy különböző területei közötti rengeteg idegi összeköttetéssel. A nem szinesztéziásoknál ebből később a legtöbb eltűnik, az agy részei sokkal inkább elkülönülnek egymástól, a szinesztéziásoknál viszont megmarad a születési állapot.

A kutatók már elkezdték tanulmányozni a jelenséget mágneses rezonancia-vizsgálattal (MRI). Arról számoltak be, hogy a szín-nyelv és a szín-hang szinesztéziások agyában a stimuláció hatására a színfeldolgozó területek fokozott aktivitást mutattak.

A szinesztézia egyik formája későbbi életkorban is kialakulhat. Ilyet tapasztaltak a temporális lebeny epilepsziája esetén, fejsérülteknél, a középső halántéki lebeny károsodása esetén. Időlegesen megjelenhet érzékelési megvonás, hallucinogén szerek (LSD és peyote kaktusz), a kéreg alatti limbikus struktúrák közvetlen elektromos ingerlésével.

Kinek van szinesztéziája?

Senki sem tudja pontosan, mennyire gyakori ez az állapot, a becslések szerint 2 000-25 000 emberből egynek lehet ilyen elváltozása. Nőknél és balkezeseknél gyakoribb a jelenség. A hírességek közül szinesztéziás volt Vlagyimir Nabokov író, Liszt Ferenc zeneszerző, valamint két művész: David Hockney és Vaszilij Kandinszki.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek