Szezonális vírusinfekciók

Szezonális vírusinfekciók

Évente átlagosan hat alkalommal - a leggyakrabban ősszel és télen - fertőződünk meg valamilyen felső légúti megbetegedést eredményező kórokozóval. Az Egyesült Államokban, illetve Angliában végzett vizsgálatok szerint a legtöbb hospitalizációt igénylő, illetve a legtöbb antibiotikumfelírást generáló betegség a felső légúti megbetegedések és szövődményeik - orvoshoz is ezzel a problémával fordulunk a leggyakrabban.

Felnőtteknél az esetek 90%-ában, míg gyermekek esetében 60-75%-ban vírusos eredetűek a felső légúti infekciók. Az emberről emberre, cseppfertőzés és direkt kontaktus útján terjedő vírusok leggyakrabban paramyxo, rhino, parainfluenza, adeno, coxackie, RSV típusúak, ritkábban influenzavírusok. A tünetek 1-4 napos lappangási idővel és a vírus típusától függően fejfájással, hőemelkedéssel vagy lázzal, vizes orrfolyással, végtag- és izomfájdalommal, általános levertséggel vagy gyengeséggel, hányással jelentkeznek.

Elsődleges bakteriális fertőzések a gyermekek esetében mindössze 25-40%-ban, a felnőttek esetében 10%-ban alakulnak ki. A legsúlyosabb szövődmények általában másodlagos bakteriális, illetve gombás fertőzések. Vírusfertőzés mellett is gyakori azonban az orr melléküregeinek akut gyulladása, sőt náthás felnőttek CT-vizsgálata szerint a melléküregek 85%-ban mindig érintettek valamilyen szinten.

Gyulladások

A melléküregek és az orr nyálkahártyájának szerkezete egységes és folyamatos; csillószőrös hengerhám borítja. A vírusinfekció során megváltozik, lassul a csillószőrök mozgása, és a nyálkahártya strukturális és funkcionális integritása csökken, védekezőképessége károsodik. Heveny melléküreg-gyulladást a vírusok után leggyakrabban három baktériumfajta okozhat: a Streptococcus pneumoniae, a Haemophylus influenzae és a Moraxella catarrhalis.

Típusos felső légúti vírusinfekciók egyéves kor alatt átlagosan 6,6 napig, míg az egyévesnél idősebb gyermekeknél 8,9 napig tartanak. A felnőtteknél ez az idő 3-14 nap között váltakozik, de egy hét után általában jelentősen enyhülnek a tünetek. A másodlagos bakteriális infekciók leggyakoribb kórokozói a Streptococcus pyogenes, a Staphylococcus aureus, a Heamophilus influenzae és a Mycoplasma pneumoniae.

Kizárólag a klinikai tünetek alapján nagyon nehéz a virális és a bakteriális infekció elkülönítése. Amennyiben a tünetek hét napon túl is fennállnak, vagy súlyosbodnak, esetleg egy oldalon alakul ki nyomásérzékenység valamelyik fog vagy arcfél felett, ha csak az egyik orrjáratból ürül gennyes váladék, gondolnunk kell melléküreg-gyulladásra.

Az orr melléküregei csak a születés után indulnak növekedésnek, a rostasejtes üreg az orrnyereg fölött, az éköbölüreg a fül mögött helyezkedik el, és csak a 3-7. életév között fejlődik ki, míg a homloküreg csak a felnőttkor határán fejlődik ki teljesen. A melléküreg-gyulladások leggyakrabban az arcüregben alakulnak ki, mivel kivezető járata magasan nyílik az orrban, a középső orrkagyló fedésében. Kísérő tünetei a megváltozott íz- és szagérzékelés, a megváltozott hang, köhögés, duzzadt szemhéjak, gyermekeknél sok esetben csak a fennmaradó száraz vagy hurutos köhögés utal a gócra. A homloküreg-gyulladás a szemöldökív mentén esetleg a homlokba sugárzó fájdalom formájában jelentkezhet: ez inkább felnőttekre jellemző, kisgyermekeknél nem fordul elő. Az elhúzódó esetekben orrpolip vagy orrsövényferdülés tarthatja fenn a gyulladást. Gyermekeknél gyakoribb a rostasejtek gyulladása (ethmoidális sinus), mivel ezek jól fejlettek, és a szemek, illetve az orrgyök felé sugárzó fájdalom utal rá. A legproblémásabb az éköböl (sinus spehnoidális) gyulladása, amely időnként homlok-, majd tarkótáji fájdalmat okoz. A tartós magas láz, az orrgarat felé való váladékcsorgás indokolttá teszi a képalkotó eljárás (CT) vizsgálatot.

Gyermekkorban sokkal gyakoribb szövődménye a felső légúti infekcióknak a középfül gyulladása.

Az Eustach-kürtök az orrüreg hátsó részében, az orrmandula közelében nyílnak, lefutásuk rövidebb és egyenesebb, mint felnőttkorban. A pangó, torokba lecsorgó váladékból gyorsan jutnak kórokozók a rövid járatokból a középfülbe. A vezető tünetek a láz, az elesettség, az étvágytalanság mellett a fül nyomásérzékenysége, fájdalma.

A három hónapnál hosszabb ideig fennálló melléküreg-gyulladást krónikusnak tekintjük.

Bármilyen eset kezdeti terápiája a nyálkahártya gyulladásából eredő váladékozás csökkentése a nedvesítés mellett, a váladék hígítása, leszívása, a melléküregek nyílásainak, járatainak szabaddá tétele, az immunrendszer erősítése (helyileg és általánosan is), a láz és gyulladás csökkentése és a felülfertőződések megelőzése vagy kezelése.

Csak természetesen!

Az Aflubin cseppek öt komponenst tartalmaznak, háromféle gyógynövényt és két ásványi összetevőt. A felső légúti vírusinfekciókban növelik a nyálkahártyák helyi védekező képességét, serkentik a szervezet sejtes védekezését, megszüntetik a gyulladást, a lázat, a végtagfájdalmakat és a gyengeséget. A Delufen orrspray szintén három gyógynövénykomponenst tartalmaz, valamint fiziológiás sóoldatot és ásványi komponenst is. Nem csupán megszünteti az orrfolyást, de egyben nedvesíti is a nyálkahártyát, ápolva, védve azt. Fokozza a csillószőr-aktivitást, helyreállítva a vírusos fertőzés okozta pangást és a következményes felülfertőződést.

A Vocara cseppek négyféle gyógynövényt és egy ásványi komponenst tartalmaznak. Elsősorban mandula- és garatgyulladásban, valamint a torok és fül heveny fertőzéseinek kiegészítő kezelésére szolgál. Erős gyulladáscsökkentő és elsősorban a nyelési nehezítettséggel járó fertőzésekben, a garat és torok gyulladásaiban ajánlott.

Az Asinis cseppek egy gyógynövényt és négyféle ásványi komponenst tartalmaznak. A nátha szövődményes melléküreg-gyulladásainak, elsősorban a homlok és arcüreg gyulladásainak kezelésére, a gennyes váladékozással járó fül-, orr-, gége- és torokfertőzések kiegészítő kezelésére alkalmas készítmény.

A Bittner Pharma által gyártott és forgalmazott termékek csak természetes hatóanyagokat tartalmaznak, mellékhatásuk nincs, és bármilyen antibiotikus vagy egyéb terápia kiegészítésére is alkalmasak. Az Aflubin mint alapterápia a vírusfertőzések megelőzésére és kezelésére így tökéletesen kiegészült olyan készítményekkel, amelyek az esetlegesen kialakuló melléküreg-, vagy torok-garat gyulladás tüneteit kezelik, enyhítik. Az orrspray pedig a vírusok behatolásának elsődleges helyén, azaz az orrban csillapítja a váladékozást és állítja helyre a nyálkahártya védekezőképességét és funkcióit.

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek