Szexista pasik isznak energiaitalt

Szexista pasik isznak energiaitalt

Összeakadtál egy férfival, aki az egyik energiaitalt issza a másik után? Talán jobb lesz, ha elkerülöd, lehet, hogy furcsa felfogása van a világról.

Azok a különösen maszkulin férfiak, akik ráadásul homofóbok és nőgyűlölők is, nagyobb valószínűséggel fogyasztanak energiaitalokat – ezt állítja legalábbis egy, a Health Psychology című folyóiratban megjelent publikáció.

Szexista pasik isznak energiaitalt

A felmérésben 467, 18 és 62 év közötti férfit kérdeztek meg. A kutatók azt találták, hogy azok a férfiak, akik hajlamosak egyetérteni az olyan kijelentésekkel, mint „Egy főnök legyen férfi”, vagy „A homoszexuálisok nem házasodhatnak”, illetve „Egy férfi nézzen akciófilmet, ne szerelmesregényt olvasson”, maszkulin erőt tulajdonítanak az energiaitaloknak, sőt, azt gondolják, vonzóbbak lesznek a nők szemében, ha ilyet isznak.

Ronald Levant, a University of Akron pszichológia professzora szerint ezeket az embereket az energiaitalok reklámjai vezetik félre, azt gondolják, fehér, heteroszexuális férfiaknak szól ez a termék. A professzor emlékeztetett rá, hogy az italok hirdetésében általában egy fiatal fehér férfi látható extrém sport közben, sokszor egy vonzó nő társaságában. Közben pedig fogalmuk sincs róla, mennyi koffeint visznek be a szervezetükbe.

Az idősebb férfiak kevésbé befolyásolhatóak, amit Levant az évek során megszerzett élettapasztalattal, az iskolák elvégzésével és az elért sikerekkel magyaráz. Érdeklődésük középpontjában már nem az áll, elég férfiasak-e, illetve az sem, tudják-e ezt bizonyítani.

A túl sok energiaital fogyasztása megemeli a vérnyomást és a hormonháztartásra is hatást gyakorol, de a kutatók nem ezzel magyarázzák a felmérés eredményeit, csupán a reklámok félrevezető tartalmával. Ennek ellenére az egészségügyi kockázatok miatt mindenkit mérsékelt energiaital-fogyasztásra intenek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek