Szex a menzesz alatt: tények, tévhitek

Szex a menzesz alatt: tények, tévhitek

A menstruáció alatti szeretkezés sokak számára tabu. Most egészségügyi szempontból járjuk körül a témát, mit szabad és mit nem.

1. Lerövidíti a menzeszt

A menstruáció alatti szeretkezés közvetlenül az együttlét után erősebb vérzést okozhat, de mivel stimulálja a nyálkahártya távozását, valóban lerövidíti a „piros napokat”.

 

2. Oldja a menstruációs görcsöket

Az orgazmus hatására endorfin szabadul fel a szervezetben, amit fájdalomcsillapító-hormonként is ismerünk, így könnyen lehet, hogy a szeretkezés után enyhíti a fájdalmat. Kutatások azt bizonyítják, hogy a vaginális orgazmus jobban hat, mint a klitorális (a klitorisz izgatásával elért) orgazmus.

 

3. Stresszoldó

Szintén az orgazmus közben felszabaduló endorfinnak köszönhető, hogy a mensturációs feszültség is enyhébb lesz.

 

Szex a menzesz alatt: tények, tévhitek

 

4. Nagyobb az élvezet

Egyes nők szerint a menstruáció alatti szex nagyobb örömet szerez, erről tudományos bizonyíték azonban nem áll rendelkezésre.

 

5. Nem gond a nedvesség

Ha olykor gondot okoz a nedvesedés hiánya, ez a menzesz alatt biztosan nem lesz probléma.

 

6. Más is csinálja

Bár kevesen beszélnek róla, felmérések szerint a párok 30 százaléka szeretkezi a menzesz alatt.

 

7. Ilyenkor is teherbe eshetsz!

Nagyon fontos tudni, hogy bár menzesz alatt ritka a peteérés, mégis előfordulhat, ezért védekezni még ekkor is szükséges. Ráadásul a spermiumok 7 napig is életképesek maradhatnak, tehát csak óvatosan!

 

8. Nagyobb a fertőzésveszély

A védekezés mellett szól az is, hogy a jobban kinyílt méhszáj miatt a menzesz alatt nagyobb a fertőzés veszélye. Az óvszer ilyenkor sem árthat.

 

9. Felejtsd el a tampont!

Ha bárkinek is eszébe jutott volna tamponnal szeretkezni, mert az visszatartja a vérzést, gyorsan felejtse el. A behatolás alatt túl mélyre kerülhet, komoly egészségügyi problémát okozhat.

 

10. Nem lesz vérfürdő

Egy szeretkezés alatt csupán elenyésző mennyiségű vér távozhat, ezért nem kell attól tartani, hogy minden csupa vér lesz. A biztonság kedvéért le lehet teríteni egy törülközőt az ágyra, vagy be lehet állni a zuhany alá is.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek