Szerva itt, teniszkönyök ott...

Szerva itt, teniszkönyök ott...

A könyök egyik könnyebb sérülésének fájdalommal járó közismert elnevezése a teniszkönyök. Azonban nem kell ahhoz teniszezni, hogy kialakuljon a betegség és hirtelen fájdalmassá váljon a legapróbb mozdulat.

Az emberek többsége, ha a teniszkönyök kifejezést hallja, azonnal olyan sportsérülésre gondol, amely teniszezés közben alakul ki. Valójában mindenkinél kialakulhat, sőt akár még fizikai terheléstől függetlenül is felléphet. Ma bárki szembesülhet azzal a problémával, hogy gyakran ismétlődő mozdulatokból álló erős fizikai munka után, különösen ha a feszítő izomzatot fokozottabban veszik igénybe, felléphet ez az elváltozás.

A teniszkönyök oka: csonthártyagyulladás

A panaszok okaként a könyök külső vagy belső bütykén az alkari feszítő izomzat eredésénél csonthártyagyulladást tételezünk fel. A gyulladást a könyökízület és az alkar izomzatának gyakran ismétlődő fokozott erőbehatása váltja ki. A nehéz fizikai munkák (ásás, csákányozás, emelés, ruhacsavarás, stb.) után ugyanúgy előfordulhat, mint gépelés, zongorázás, teniszezés és vívás után is.

Szerva itt, teniszkönyök ott...

A fájdalomért a hosszú alkarfeszítő izom megrövidülése is felelős lehet, ezért számos jó eredménnyel végződött műtét szerepel már a gyógyulásban.

Tünetek

Az első panasz a fájdalom. A beteg a könyökízület külső részén az alkar feszítő izomzatában lassan fejlődő, de állandóan fokozódó fájdalmat érez. A fájdalom a könyök külső oldalán jelentkezik, az alkari feszítőizmok működésekor. Bármely tevékenység, amely a csukló nyújtását igényli, fájdalmas lehet. Az alkarban gyengeség érzése lép fel, amely főleg a tárgyak felemelésénél, megfogásánál nyilvánul meg, és sokszor azok leejtését okozza. A fájdalom fokozódik, ha a csuklót nyújtott könyökízület mellett a tenyér felé behajlítják, és ezáltal az alkar feszítő izomzata túlfeszül és ez fájdalmat vált ki.

Kezelés, megelőzés

A betegség kezelésének lényege a tehermentesítés, legjobb, ha pihenteti a karját 2-3 héten keresztül. A panaszokat kiváltó mozgások mellőzése, illetőleg az alkar és a kéz nyugalomba helyezése, sínezése ajánlatos az első időszakban, de a fizikoterápiás kezelés, a fájdalmas részek helyi érzéstelenítése az esetek többségében megszűnteti a panaszokat. Elhúzódó esetekben, ha a tünet több, mint hat hónapon keresztül tart, szóba jöhet a műtét.

Műtét

Amennyiben a fent leírt konzervatív kezelések nem nyújtanak megfelelő eredményt, műtétet végeznek, hogy a fájdalmas területet izgató izomhúzást kikapcsolják. A műtét során az alkari feszítő izomcsoport közös eredését a csonthártyával együtt leválasztják, meghosszabbítják és a feszítő izomzatot borító hártyát bemetszik. Pár hetes kímélet után a műtét 100%-os eredményt hoz.

Forrás: 50plusz.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek