Szerelemfüggőség

Szerelemfüggőség

Tiger Woods beismerése, hogy terápia segítségével igyekszik hűséges maradni feleségéhez, felvetette a kérdést, hogy a hűtlenség valóban egy kezelhető állapot tünete-e. A BBC Radio 5 live riportere, Andrew Fletcher ellátogatott egy hertfordshire-i terápiás központba, hogy megnézze, a tanácsadók miként kezelik a szerelem- és szexfüggőséget hasonlóan az alkoholizmushoz, egy csoportterápia keretében. Egy kicsi, egyszerűen díszített teremben kilenc nő és két férfi ül egy körben.

Fájdalom

A történetekben található egy közös motívum: a megszállott kapcsolatok okozta fájdalom átélésének kényszere. Ha azt mondja valaki, hogy ez egy olyan kényszer, ami arra késztet, hogy egy űrt akarjon az ember betölteni magában, a többiek helyeslően bólogatnak rá. A romantikus dalok és filmek szó szerint valóra válnak az életükben, csak éppen a happy end nélkül. "Mindig azt mondtam másoknak, hogy olyanok vagyunk, mint Rómeó és Júlia, ezt pedig nagyon irigyelték tőlem. A dráma két főhőse azonban öngyilkos lett!"

Egy másik beteg megtörten mesél arról az időszakról, amikor boldogtalan házassága miatt szintén önkezével akart véget vetni saját, és négy gyermeke életének. "Nem segélykiáltás volt, mindent részletesen elterveztem. Soha senki sem talált volna ránk. A határozatlanságom mentette meg az életünket, mert végül mégsem tettem meg." Az asszony lelkileg függött a férjétől, ezért képtelen volt elhagyni. Kényszerevő lett, mely egybevág a többi beteg kényszeres viselkedésével ezekben a kapcsolatokban, melyekhez általában alkoholizmus és drogfüggőség társult.

Szkepticizmus

"Azt tapasztaltam, hogy sorra-másra keveredtem egészségtelen, romboló kapcsolatokba, és bár tudtam, hogy ilyenek, nem tudtam parancsolni magamnak" - meséli Laura, aki a csoportban kap kezelést már 14 hónapja. Megérti azokat, akik szkeptikusan szemlélik a szerelemfüggőséget. "Magam is azt mondtam volna még néhány évvel ezelőtt, hogy marhaság" - mondta. "Csak az tudja igazán, miről szól, akit érint. Valóban át kell élni a fájdalmat, amit okoz, és azt a kínt, amivel a leszokás jár." Laura esetében a kezelés heti terápiás foglalkozásokból állt, és egy megállapodást kellett kötnie, hogy legalább egy éven át nem létesít semmilyen párkapcsolatot.

A Nappalinak keresztelt terápia egy 12 lépcsős programot alkalmaz, mely ismerős lehet az alkoholizmus kezeléséből, ezt kombinálják például kognitív viselkedésterápiával. Néhány beteg magától jelentkezik, másoknak az orvosuk vagy a szociális szolgáltatók javasolják.


Elszigetelődés

Dr. James Brooke, stevenage-i háziorvos elmondta, nagyjából kéthetente javasol egy-egy betegnek szerelemfüggőségi terápiát. Szerinte ezt az állapotot nagyon komolyan kellene venni. "Bizony úgy érzem, hogy a szerelemfüggőség sokkal gyakoribb, mint az emberek gondolnák, és legalább olyan súlyos, mint az alkoholizmus, de a tünetek nem annyira jellegzetesek, ezért sokan észre sem veszik." Évente három-négy betegének az élete rendeződik a Nappaliban történő kezelés hatására.

A központot tíz évvel ezelőtt alapította Janis Feely, aki maga is megküzdött a függőséggel, és ezért akart segíteni sorstársain is. "A betegek nagyon elszigetelődnek, és nem esik róla elég szó" - mondta. "Az emberek még a jelenség létezéséről sem igazán tudnak, pedig nagyon sokan szenvednek tőle." Janis már több díjat is kapott a munkásságáért. Elmondása szerint a kezelés nagyon hasonló a többi függőség gyógymódjához. "Ez valóban arról szól, hogy tartózkodni kell a függőséget okozó dologtól, ez esetben az egészségtelen párkapcsolatoktól. Az alkoholistákkal ellentétben, akik többet nem ihatnak, a gyógyult szerelemfüggők egy-két év elteltével létesíthetnek egészséges kapcsolatokat."

Gyógyulás

Az ebédszünetet követően a szerelemfüggők bemutatják egymásnak kézműves alkotásaikat, melyekkel érzéseiket fejezték ki. Ez arra szolgál, hogy növelje az önbecsülésüket. Egyikük egy tányért festett ki, mely a függőségből való gyógyulás útját ábrázolta. Más alkalmakkor workshopot tartanak délután, vagy videót néznek az egészséges párkapcsolatokról. Laura már újra randizgat, de saját állítása szerint nem valami nagy sikerrel. Még el kell sajátítania az egészséges szokásokat. "Egyszer valaki úgy magyarázta, hogy amikor már annyira szeretjük magunkat, hogy még jut belőle másnak is, akkor állunk készen egy párkapcsolatra."

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek