Szenvedsz a lábszagtól? 10 tippet adunk a lábizzadás ellen

Szenvedsz a lábszagtól? 10 tippet adunk a lábizzadás ellen

A kellemetlen lábszag gyakori probléma, különösen a nyári, meleg időszakban. Utánajártunk, mit lehet tenni ellene.

 

Az izzadás természetes testi folyamat, az ideális testhőmérséklet megtartása miatt van szükség rá. Szagot akkor okoz, ha az izzadság a testen megtalálható baktériumokkal keveredik, márpedig a lábfejen sok ilyennel találkozik.

 

1. Hordj nyitott cipőt!

A zárt cipő befülled, az izzadság nem tud elpárologni, a bőr nem tud szellőzni – az átizzadt cipő, legyen akár vászonból vagy bőrből, bizony bebüdösödik. Ezért érdemes inkább szandált, papucsot hordani nagy melegben.

 

Szenvedsz a lábszagtól? 10 tippet adunk a lábizzadás ellen

 

2. Felejtsd el a műbőrt!

Ha mégis zárt cipő mellett döntesz, mindenképpen természetes anyagot válassz, lehetőleg bőrből készült cipőt vásárolj. Ha teheted, válassz az olyan márkák közül, amelyek „lélegzőnek” hirdetik magukat (pl. Geox).

 

3. Fertőtlenítsd a cipődet!

Drogériákban vagy patikákban kaphatóak cipőfertőtlenítő-spray-k, amelyeket a cipő belsejébe kell fújni. Ezek kiirtják az ott található baktériumokat, így kevésbé tud szagosodni. Zárt cipőhöz hetente egyszer legalább érdemes használni ezeket a termékeket.

 

4. Csakis pamutzoknit!

Felejtsd el a szintetikus anyagból készült zoknikat, hiszen egyáltalán nem tudják felszívni az izzadságot. Ha beleizzadsz, olyan, mintha egész nap nedvességben állna a lábad.

 

5. Használj talpbetétet!

Egy vékony talpbetét is beválhat a lábszag ellen, egyrészt „lélegeznek”, másrészt felszívják az izzadságot. Ezeket érdemes havonta, kéthavonta cserélni.

 

6. Minden reggel lábfürdő!

A reggeli lábfürdő szintén beválik a lábszag ellen: az alapos mosás után alaposan töröld meg a lábadat, és ne feledkezz meg az ujjak közötti részekről sem. Ha fürdősót teszel a vízbe, nemcsak felfrissít, de a lábszagot is elnyomja.

 

7. Lábkrémmel a lábszag ellen!

Többféle lábra használatos krémet találhatunk a piacon, ezek közül bármelyiket választhatjuk. Azok, amelyekben alumínium-klorid található, gátolják az izzadást.

 

8. Lábspray-t is használhatsz!

A lábspray-nek hasonló hatása van, mint a lábkrémnek, általában ezekben is az alumínium-klorid gátolja az izzadást. Kaphatóak olyan készítmények is, amelyek alkoholt tartalmaznak, és kiirtják a nem kívánatos baktériumokat. Természetesen mindegyik kellemes illatú, hogy a rossz szagokat elnyomja.

 

9. Lábhintőpor, mint csodaszer

A hintőpor felszívja a nedvességet, nem csak a lábról, de a cipőből is. Frissen tart, fertőtlenít, és véd a baktériumok és gombák ellen, illata is kellemes. Lábmosás után érdemes felvinni a teljesen száraz lábra.

 

10. Ha semmi nem segít, irány az orvos!

Ha a lábszag egészen extrém, és semmi nem segít rajta, érdemes felkeresned a bőrgyógyászt, aki megállapítja, hogy nem szenvedsz-e túlzott izzadástól (hiperhidrózis). Ha erről lenne szó, különböző kezelési módokat (pl. botoxkezelés) javasolhat.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek