Hirdetés
Szemszínváltozást okozott a vírus

Szemszínváltozást okozott a vírus

Kékről zöldre változott az írisze dr. Ian Croziernek, az ebola egyik túlélőjének. Az orvos, aki nagy szerencsével élte túl a betegséget, hónapokkal a kórházból való elbocsátása után tapasztalt szempanaszokat, és egyik reggel a tükörbe nézve döbbenten tapasztalta, hogy a bal szemének színe megváltozott.

Ian Crozier ebolás betegek kezelése közben tavaly szeptemberben fertőződött meg a vírussal Sierra Leonéban. Titokban hazaszállították az Egyesült Államokba, és az Emory Egyetem kórházában kezelték. Sokáig élet-halál között lebegett, de több mint egy hónap után végül gyógyultan bocsátották el a kórházból.

Hónapokkal később azonban szemfájdalomra és homályos látásra kezdett panaszkodni. Kiderült, hogy a bal szemében még mindig élnek és szaporodnak a vírusok. Miközben az újonnan felfedezett fertőzéssel harcolt, egyik reggel a tükörbe nézve meghökkenten vette észre, hogy a fertőzött szemének színe kékről zöldre változott.

Szemszínváltozást okozott a vírus

Noha az ilyen színváltozások ritkák, a szemészorvosok szerint időnként előfordulnak a vírusfertőzések alatt. A leggyakoribb okok közé a herpeszvírusok tartoznak, de más vírusok is előidézhetnek ilyen változást. A színváltozás majdnem mindig állandó, de Crozier esetében gyógyulása után a szemszín visszaváltozott az eredetire.

Az orvosok nem találtak magyarázatot arra, hogy miért csak az egyik szem vált érintetté, és mitől zajlottak le a változások.

„Negyven éve vagyok a szakmában, de még sosem láttam ilyen visszaalakulást” – mondta dr. Stephen Foster, a Harvard Orvosi Egyetem szemészprofesszora. Az esetek zömében a szem színváltozásának hátterében az áll, hogy a vírusok elpusztítják az írisz pigmentsejtjeit.

A legvalószínűbb magyarázatnak az tűnik, hogy a vírusfertőzés nem pusztította el a színsejteket, hanem csak valamilyen anyagcsere-változást okozott. Egy másik elképzelés szerint az írisz ödémája okozhatta színváltozást, és amikor ez eltűnt, helyreállt az írisz normális szerkezete és színe.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend