Szemcseppel gyógyítható a szürkehályog!

Szemcseppel gyógyítható a szürkehályog!

A szteroidok fő molekulája, a lanoszterol képes növelni a szemlencse átlátszóságát szürkehályogban szenvedő kutyák esetében. A most csak műtéttel orvosolható betegség a jövőben talán az ember esetében is gyógyítható lesz szemcsepp alkalmazásával.

A szürkehályog a szemlencse elszürkülésével járó betegség, amely a lencsében látható homályról kapta nevét. A beteg látása olyanná válik, mintha vízfüggönyön nézne keresztül. A betegség az idős emberek látásromlásának leggyakoribb oka. A 65-75 éves kor közötti népességnek több mint fele szenved tőle. Most nincs semmilyen gyógyszer, amely megakadályozná a betegség kifejlődését, vagy visszafordítaná azt.

Szemcseppel gyógyítható a szürkehályog!

Kínai és amerikai kutatók tanulmánya szerint, ami a Nature című tudományos lapban jelent meg, a lanoszterol képes csökkenteni ezt a vízfüggönyt. Ez a molekula ugyanis képes szétzúzni a szemlencse homályát okozó fehérjéket. A lanoszterolt tartalmazó szemcseppet idős kutyákon és nyulakon tesztelték, akiknél azt tapasztalták, hogy hat hét után javult látásuk.

Szervezetünk egyébként maga is termel lanoszterolt, de az öregedéssel csökkent a mennyiség, és ez utat nyit a szürkehályog kifejlődése előtt.

Kang Zhang, a Kaliforniai Egyetem szemészkutatója azt reméli, hogy az első klinikai próbák emberekkel egy-két év múlva elkezdődhetnek, és öt éven belül elérhetővé válik a szemcsepp.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek