Szellemi frissítő: a B1-vitamin

Szellemi frissítő: a B1-vitamin

Az 1870-es években egy holland orvos figyelt fel arra, hogy a beriberi nevű betegség jóval ritkábban fordul elő az európai, mint az ázsiai tengerészek között. Ha a legénység kevesebb fehér rizset fogyasztott, csökkent a betegség gyakorisága. Kiderült: a barna rizsben (és társaiban) van valami, ami a fehér rizsből hiányzik. Ez pedig nem más, mint a B1-vitamin.

A B1-vitamin vízben oldódik. Fontos szerepet játszik a szénhidrát-anyagcserében: előanyaga egy olyan enzimnek, amely a cukrok lassú elégetéséért felel. Részt vesz az ideg- és a szívműködés szabályozásában. Javíthatja a memóriát és jó hatással van a közérzetünkre. Mivel fokozza a teljesítményt, "szellemi vitaminként" is emlegetik. Epilepsziásoknak is ajánlják a gyógyszeres kezelés mellett a mentális funkciók javítására. (Természetesen kizárólag orvosi felügyelet mellett!) Segíti a vérképzést, és méregtelenítő hatással bír.

Ha hiányzik

A B1-vitamin hiányában romlik a memóriánk, alvászavarral küszködünk, nyugtalanabbak vagyunk. Súlyosabb esetben károsodik a szénhidrát-anyagcsere, szívelégtelenség és rendellenes idegi-agyi működés lép fel. Hiánytünet lehet a fáradékonyság, az izomgyengeség, az érzékzavar, a szorongás és a félelemérzet, súlyos esetben pedig a szívelégtelenség. Kialakulhat a már említett beriberi nevű betegség, ami a fejlődő országokban még manapság is előfordul. A betegség idegrendszeri tüneteket, bénulást, koordinálatlan járást, ideggyulladást vagy izomsorvadást okozhat, szív- és érrendszeri problémákat, valamint gyomor- és bélrendszeri tüneteket idézhet elő.

Miben találjuk?

A legértékesebb B1-vitamin forrásaink a gabonafélék héja, a teljes kiőrlésű gabonák és a belőlük készült, illetve a korpát tartalmazó pékáruk. Sok található belőle a hüvelyesekben és a főzelékekben, a tejben, a dió- és mogyorófélékben, a sertéshúsban és a májban is.

A naponta szükséges adagot leginkább a szénhidrátbevitel mennyisége határozza meg, többnyire 1-2 mg. Egyes felmérések szerint az idősebb magyar lakosság a szükségesnél kevesebb B1-vitamint fogyaszt, és 10 százalék feletti azok száma, akik B1-vitamin-hiányban szenvednek.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek