Szelén: létfontosságú nyomelem

Szelén: létfontosságú nyomelem

A szelén bevitele nem csak a pajzsmirigybetegség bizonyos típusainál lehet eredményre vezető, de immunerősítő hatás is várható tőle. Emellett a szelén hozzájárul a bőr, a haj és a körmök egészségének a támogatásához, valamint a gyermekvállalást tervező pároknál is kedvező hatású lehet ez az alig ismert nyomelem.

Szelénszegény talaj, szelénhiányos lakosság

A hazai ajánlások alapján egy felnőttnek mindössze napi 55 mikrogramm szelénbevitelre van szüksége. Ez igazán csekély mennyiség, mégis, sokan vannak, akik ennyihez se jutnak hozzá. Magyarországon a szelénhiány kockázata fokozott, hiszen a szeléntérképek alapján a hazai talaj szelénben szegény, így azon szelénben szegény gabona nő, az azzal etetett állatok szelénben szegények, és folytathatnánk a felsorolást, aminek a vége a szelénhiányos emberi szervezet.

Szelén: létfontosságú nyomelem

A magyar konyhát ismerve sajnos a szelénben dús tengeri halak és tengeri herkentyűk fogyasztása elmarad az ajánlottól. Nehezíti a helyzetet, hogy a növényi eredetű táplálék alig-alig tartalmaz szelént, vagyis a vegetáriánus és vegán táplálkozásúaknál a szelénhiány kockázata magas.

A szelénhiány megnyilvánulhat gyengülő immunrendszeri működésben, a fertőzésekkel szembeni fokozott fogékonyságban, a pajzsmirigy működési zavaraiban, megtermékenyítő-képességet és termékenységet érintő problémákban, de akár szemmel is látható lehet. Élettelen, száraz haj, hámló bőr és töredező körmök is felhívhatják a figyelmet a szelénhiányra.

A szelén pótolható

Amennyiben a megfelelő szelénellátottság a táplálkozással nem biztosítható, a patikaszerek között ajánlott szelénpótlást biztosító szert keresni. A választásnál megéri odafigyelni arra, hogy lehetőleg szerves szelénforma, optimális esetben a szelénes élesztő mellett döntsünk. A szervetlen formákban, azaz nátrium-szelenit vagy nátrium-szelenát formájában a szervezetbe bevitt szelén felszívódása és biohasznosulása ugyanis meglehetősen alacsony. Ezzel szemben a szelénes élesztő formájában fogyasztott szelén nagyobb hányada képes felszívódni és hatást kifejteni. Emellett türelmesnek kell lenni! A szelén hatása nem azonnali, általában kúraszerű, jellemzően 2-3 hónapig tartó, napi 50-100 mikrogramm szelénbevitelt követően javulhatnak a hiánytünetek.

Dr. Harsányi Mária
szakgyógyszerész

A cikk a Patika Tükör egészség- és életmódmagazinban jelent meg. Kérje minden hónapban a patikákban!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek