Szelén és E-vitamin a prosztatarák ellen

Szelén és E-vitamin a prosztatarák ellen

Egy új tanulmány szerint a férfiak egy bizonyos csoportjánál a magas szelénbevitel csökkentheti a prosztatarák előfordulását. Ez a hatás azonban csak azoknál érvényesül, akik E-vitamint vagy multivitamin készítményt is szednek.

Dr. Ulrike Peters, a Seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Centrum munkatársa kollégáival egy szűrővizsgálat adatait felhasználva nyolc éven keresztül követtek 724 prosztatarákban szenvedőt és 879 kontroll személyt. A vér szelénkoncentrációját rutinszerűen, a diagnózis felállítása előtt határozták meg, valamint a vizsgálatba bevont résztvevők étkezési szokásait is felmérték.

Korábbi kutatási eredmények már felvetették, hogy a vér csökkent szelénkoncentrációja esetén a prosztatarák előfordulása 4-5-ször gyakoribb, azonban ez a kutatás volt az első, amely komplexen vizsgálta a szelént, és annak antioxidativ hatását, összefüggését a dohányzással és persze esetleges rákrizikót csökkentő hatását. Az eredmények alapján nincs összefüggést a vér szelénszintje és a prosztatarák rizikója között - kivéve azon férfiak esetét, akik nagy dózisú E vitamin bevitelben részesültek. Náluk a prosztatarák 42 százalékkal kisebb gyakorisággal fordult elő. A multivitamint szedő férfiak esetében a rizikócsökkenést 39 százalék volt. A kedvező hatás még a dohányosoknál is megfigyelhető volt, bár kisebb mértékben: az ő esetükben a magas szérum szelén-szint 35 százalékkal csökkenti a prosztatarák gyakoriságát.

A kutatás eredeti célja nem az volt, hogy oki kapcsolatot találjon a vérszérum szelénszintje és a prosztatarák előfordulási gyakorisága között, így az eredmények alapján nem lehet kijelenteni, hogy a szelén egyértelmű hatással van a prosztatarák kialakulására. Az viszont biztos, hogy a szelén antioxidáns hatású, mely megvédi a sejteket a szabad gyökök által okozott károsodástól, melyek a DNS sérüléséhez, és tumoros betegségek kialakulásához vezethetnek. Ha valaki természetes úton szeretne szelént bevinni a szervezetébe, fogyasszon rákot, lazacot, barnarizst - ezekben ugyanis magas a szeléntartalom.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek