Szauna: forró boldogság

Szauna: forró boldogság

Hát nem isteni dolog a forró gőzben ülni, miközben kint sötét van és hideg? Finnországban, a szauna hazájában szinte minden lakáshoz vagy házhoz tartozik egy szauna, ahol az igazán "profik" csendben vannak - és meztelenül.

A szauna építménye többnyire lucfenyőből készül, amely visszaveri a hőt, de elnyeli a nedvességet. Része továbbá egy elektromos fémkályha és egy kő, amelyet időnként vízzel locsolnak. A szaunához hozzátartozik egy tusoló és egy öltözőkabin is. Ami a vérbeli finn szaunázókat illeti, a lehűlési szakaszokban szívesen lemondanak a zuhanyról: megteszi egy közeli tó, vagy akár egy kupac hó is, amelybe belevethetik magukat!

Éltető hő

A szaunázás rendkívül kedvező hatással van a szervezetünkre. A forró levegő által előidézett mesterséges láz során kitágulnak az ereink, javul a szervezet vérellátása. Testhőmérsékletünk fokozatosan felveszi a környezetünkét, a bőrünk verejtékezni kezd. A melegben kitágulnak a pórusaink, így a bőrünkön keresztül rengeteg salakanyag is távozik a szervezetünkből. Élénkebbé válnak az anyagcsere-folyamatok. A lappangó betegségek gyorsabban felszínre kerülnek, és könnyebben legyőzhetőek, mert megerősödik az immunrendszerünk.

A forró gőzkamrában való üldögélést követő hideg zuhany élénkít és frissít. Összehúzza a pórusokat, elzárva így az utat a vírusok és a baktériumok előtt. A meleg-hideg váltakozása rugalmassá, feszessé teszi a bőrünket.

Tévhit?

Bizonyos tévhitekkel ellentétben a szaunázás nem fogyaszt. Amit kiizzadunk magunkból, az többnyire víz, nem pedig zsír. Ám az igaz, hogy a vérkeringésünk felgyorsulása és az anyagcserénk felélénkülése elősegíti a testsúlycsökkenés folyamatát.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek