Száraz szem

Nem gyógyítható, de kezelhető. Ma Magyarországon megközelítően félmillió ember szenved a szemszárazságtól. Ezt az igen kellemetlen állapotot általában a könnytermelés csökkenése jelzi. A könny szemünk legfőbb védelmezője.

Funkciója rendkívül sokrétű: kimossa a szemből az idegen testeket, nedvesen tartja a felszínt, táplálja és oxigénnel látja el a szemet. A könny azonban csak akkor tudja ellátni a feladatát, ha napi 14 000 pislogással terítjük szét a szem felszínén. Napjainkban azonban egyre több az olyan tevékenység, amikor mereven nézünk valamit - a televízió képernyőjét, a számítógép monitorát stb. - s így a pislogások száma jelentősen csökken. A könny hiánya aztán kellemetlen tüneteket, sőt, egyes esetekben komoly elváltozásokkal is járhat. A könny mennyiségének csökkenése vagy összetételének megváltozása úgynevezett száraz szem betegséget okozhat.

A szemszárazság kialakulásának hátterében a tehát következők állnak:

  • könnytermelési zavar (kevés könny, illetve megváltozott összetétel)
  • fokozott könnypárolgás
  • a kettő együttes hatása

E rendkívül kellemetlen állapot kialakulásának igen sokféle oka lehet, de az esetek legnagyobb részében jelentős szerepet kapnak a környezeti ártalmak: a dohányfüst, a hosszas autóvezetés, a számítógépes munka, a kontaktlencse viselése, a légkondícionáló használata.

A száraz szem legjellemzőbb tünetei:

  • viszkető, égő érzés,
  • homokszemérzés,
  • fájdalom,
  • könnyfolyás, szemirritáció,
  • fényérzékenység,
  • a szemhéjak összeragadása,
  • a kontaktlencse viselésének képtelensége

Az előbb felsorolt tünetek a szemen kialakuló száraz foltok miatt jelentkeznek. Ha - például - hosszan ülünk a számítógép előtt, a monitor merev nézése a pislogások számának csökkenéséhez vezet, ami a könnyfilm felszakadását, azaz száraz foltok kialakulását vonja maga után. A kontaktlencse viselésekor is hasonló száraz foltok keletkeznek, a lencse súrlódik a szemen, s ezáltal hámsérülések keletkeznek. Mivel ezeken a hámsérüléseken a fertőzések könnyebben behatolhatnak, így nagyon fontos a nedvesítés, azaz a hiányzó könny pótlása megfelelő műkönnyek segítségével.

A száraz szem - életmódunkból adódóan - egyre gyakoribb, s gyakran érinti a fiatalabb korosztályt is. (Sokat ülnek a számítógép előtt.) Az olvasás - a tévézéssel ellentétben - azonban nem vált ki panaszt, mivel olvasáskor a szem folyamatosan mozog.

A szó hagyományos értelmében a száraz szem nem gyógyítható, vagyis nincs olyan terápia, amitől ez a gond végleg megszűnik. A betegség tehát nem gyógyítható, de kezelhető, és kezelni is kell.

Kapcsolódó írások