Száműzzük végleg az aranyeret!

Száműzzük végleg az aranyeret!

Az aranyér betegség egy tipikus civilizációs probléma, ami a fejlett országok lakosságának harmadát érinti. Dr. Bánfalvi Péter proktológust kérdeztük az okokról, következményekről és a kezelés lehetőségeiről.

Aranyere mindenkinek van, hiszen pótolhatatlan szerepe van a szabályos végbélműködésben, a széklet tartásában, illetve a megfelelő széklet ürítési mechanizmusban. A gond akkor jelentkezik, amikor ez a végbélnél található visszér kitágul, a kötőszövet megnyúlik. Ekkor beszélünk aranyér betegségről.

Tünetek

Az aranyér problémát leggyakrabban vérzés jelzi, ami székelés utáni törléskor jelentkezik. Intő jel lehet még a helyi viszketés, illetve a csomó tapintása a végbél nyílásnál. A váladékozás is felkeltheti figyelmünket, ami az alsóneműn hagyhat foltot.

Rosszul végezzük a “nagy dolgunkat”

Dr. Bánfalvi Péter szerint az aranyér betegség egyik fő okozója az, hogy rosszul székelünk: “A probléma elsősorban azoknál jelentkezik, akik alkalmanként hosszú ideig ülnek a vécén, és sokat erőlködnek. Akkor végezzük jól a dolgunkat, ha az alsó záróizmainkat ellazítjuk, és hasizomból nyomunk. Rengetegen követik el azt a hibát, hogy a végbél záró izmokat összeszorítják, ami miatt képtelen távozni a széklet.”

Száműzzük végleg az aranyeret!

További okok:

  • Rendszeres székrekedés
  • Elhízás
  • Terhesség
  • Mozgásszegény életmód
  • Öröklött kötőszöveti gyengeség
  • Vastagbél gyulladás, vastagbélrák

Hogyan szüntethetjük meg a problémát?

1. Enyhülés a gyógyszertárból

A gyógyszertárakban kapható, aranyérre ajánlott készítmények nem szüntetik meg a probléma okát, bár enyhíthetik a panaszokat. A kúpok legtöbbször fájdalomcsillapítót, enyhe érösszehúzó vagy gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaznak. A kenőcsökben és a krémekben sebgyógyulást és székelést segítő összetevők is találhatók. Ám ezeknek a készítményeknek a hosszú távú alkalmazása nem javasolt, mert irritálhatják a végbél nyálkahártyáját. Egyes szájon át szedhető tabletták javítják a vénás tónust és csökkentik a trombózisveszélyt.

2. Műtéttel vagy műtét nélkül?

A proktológus szerint a legtöbb esetben megszüntethető a probléma műtéti beavatkozás nélkül. A belső aranyér leszorítható gumigyűrűvel, ami napokkal később az aranyér elhalásához és fájdalmatlan lelökődéséhez vezet.  Ezt a megoldást nevezik gyűrűzésnek. Az aranyér műtéti kezelése akkor válik szükségessé, amikor az egyéb eljárások hatástalanok, illetve rendkívül előrehaladott esetben.

Előzzük meg!

Mivel az aranyeres panaszokat sokszor más probléma okozza, fontos megszüntetni a kiváltó okot is. Ez sokszor valamilyen gyulladás, végbélrepedés.

Aki még nem tapasztalta meg, milyen is az aranyér, vagy akinek már sikerült megszabadulnia tőle, az pár életmódbeli változtatással a jövőben is távol tarthatja a kellemetlen elváltozást. Érdemes például rostdúsan táplálkozni, sok folyadékot fogyasztani, sportolni és megfelelő székelési szokásokat kialakítani.

Ha a fenti tünetek közül bármelyiket észleljük, forduljunk orvoshoz, és keressük meg közösen a megfelelő megoldást. Ugyanis ha valaki nem foglalkozik a rendellenességgel, komoly következményekkel számolhat, ugyanis akár rákhoz is vezethet a kezeletlen aranyér betegség.

Guggolva és ülve székelés

Már több egyetem is kutatta székelési szokásainkat, és arra jutottak, hogy az ősi székelési testhelyzet, azaz a guggolás sokkal egészségesebb, mint a modern ember ülve székelési szokása. A röntgenfelvételek kimutatták, hogy ülve a végbél jelentősen megtörik, és így nem, vagy nehezen tud távozni a széklet, míg guggoló helyzetben akadálymentesen távozik a bélsár. A 90 fokos szög helyett 35 fokos szöget kellene bezárnia a törzsnek és a comboknak, mert így lazul a végbelet tartó parittya izom, és könnyebben távozik a széklet. A megoldás nem is olyan bonyolult, csupán egy megfelelő magasságú sámlit kell a lábunk alá helyezni, és máris az ideális testhelyzetben találjuk magunkat.

Dr. Bánfalvi Péter
proktológus
Bejelentkezés: 06 30-868-0244
www.aranyeresseg.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek