Hirdetés
Száj- és nyelvgyakorlatok horkolás ellen

Száj- és nyelvgyakorlatok horkolás ellen

A horkolás nagyon sok embernek – horkolónak és elszenvedőnek egyaránt – okoz problémát világszerte. Számukra nyújt most némi reményt az a brazil tanulmány, amely szerint néhány egyszerű gyakorlattal jelentősen csökkenthető a horkolás gyakorisága és erőssége.

A horkolás az úgynevezett obstruktív alvási apnoe (azaz amikor a légutak elzáródása miatt légzéskimaradás lép fel) egyik jellegzetes kísérő tünete. A horkolást a légcsövet elzáró lágy szövetek rezgése okozza. Nem minden horkoló ember szenved azonban obstruktív alvási apnoétól.

A horkolás előfordulási gyakorisága az átlagpopulációban jelentős szórást mutat (15-54 százalék), főként azért, mert a legtöbb tanulmány a páciensek saját beszámolóira támaszkodik. Annak ellenére, hogy a horkolás jelentős terhet ró a társadalomra, az elsődleges horkolástól vagy enyhe obstruktív apnoétól szenvedő betegek kezelésével viszonylag kevés vizsgálat foglalkozik.

Száj- és nyelvgyakorlatok horkolás ellen
Forrás: origo.hu

Az elsődleges horkolás kezelése igen változatos. Javasolják az alkohol és a nyugtatók, a hanyatt fekve alvás kerülését, a súlycsökkentést, az orrproblémák, a szájpad és a felső légutak műtéti kezelését, valamint horkolásgátló szájbetét használatát.

„A régebbi tanulmányok kérdőívek kitöltésére összpontosítottak. A horkolás kezelésének új módjainak kidolgozásához objektív mérésekre volt szükség. Teszteltük a száj- és nyelvgyakorlatok hatékonyságát a horkolás csökkentésében” – mondta Geraldo Lorenzi-Filho, a tanulmány szerzője. „A gyakorlatok jelentősen csökkentették a horkolást az általunk vizsgált csoportban”

A tanulmány ígéretes, nem invazív megoldást jelent a horkolástól szenvedők – horkolók és ágypartnereik – számára” – mondta Barbara Phillips alváskutató. „Őszintén szólva, megváltoztatja a horkoló pácienseimnek eddig adott javaslataimat.”

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend