Stressz - Az interneten keressük a megoldást

Stressz - Az interneten keressük a megoldást

Egyre több ember várja a Google keresőjétől a választ egészségügyi problémáira, ahelyett, hogy orvoshoz fordulna. A brit Google elemzése szerint 2008 óta fokozatosan emelkedik azoknak a száma, akik stressz-betegségekkel kapcsolatos információra szeretnének szert tenni az interneten. A szakemberek szerint a stresszel kapcsolatos problémák előtérbe kerülése főként a recesszió számlájára írható, hiszen a jelenséggel nagyjából egy időre tehető a világgazdasági válság kezdete.

2014.04.11

A leggyakoribb egészségügyi kérdésekkel összefüggő keresések listáján vezető helyen szerepelnek a „stressz tünetei” és a „puffadt has”. Az elmúlt hat évben 72 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik a „vérnyomás, tünetek” kifejezéseket írták a keresőbe, ami szintén a stressz jelenlétére utal az internetezők körében. Persze nem csak a stressz, más problémák is előtérbe kerültek: 2008 óta 13,5 százalékkal nőtt az egészségügyi kérdésekre választ kereső kattintások száma.

Stressz - Az interneten keressük a megoldást

Egy amerikai kutatás szerint, melyet a The Times magazin rendelt meg, a keresőszavak mögött nem csupán tudományos érdeklődés, hanem valós betegség rejlik. „Természetesen nem áll módunkban azonosítani a keresések mögötti motivációt, ám minden bizonnyal arról lehet szó, hogy a felhasználó egy betegség tüneteit észleli magán, és elég rosszul érzi magát ahhoz, hogy megoldást keressen a problémára” – állítják a felmérést végző San Diegói Állami Egyetem és Santa Fe Intézet munkatársai.

„Úgy tűnik, az emberek először a recesszió kapcsán kerestek rá a depresszióra, majd később bővítették a betegségek körét. Egyfajta pszichoszomatikus reakcióról lehet szó: úgy érezték, hogy az anyagi nehézségek törvényszerűen az egészségük romlásához vezetnek, ezért előbb-utóbb valós tüneteket kezdtek produkálni” – vélekedik Dr. Ben Althouse, a Santa Fe Intézet professzora.

Az elemzés az internet-penetráció figyelembevételével készült, tehát nem lehet szó pusztán arról, hogy napjainkban több ember kapaszkodik a világhálóra, mint 2008-ban.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek