Őssejtek segítenek infarktus után

Őssejtek segítenek infarktus után

A Leiden Egyetem kutatói felfedezték, hogy infarktus után a felnőttből származó őssejtek javítják a szívműködést, valamint vastagítják a kamrák falát is.

Szívinfarktus során egy hirtelen akadály képződik valamelyik szívkoszorúérben, és emiatt friss vér és oxigén nélkül maradnak az elzáródás mögötti szövetek. Az oxigénhiány az intenzív fájdalom mellett a sejtek pusztulását is okozza, az elpusztult sejtek helyén azonban hegszövet kialakulását megakadályozni jelenleg nem lehet. Több kutatócsoport is azt vizsgálja, hogy őssejtekből hogyan hozhatók létre működő szívizomsejtek. Dr. Liesbeth Winter munkatársai segítségével sikeresen bizonyította, hogy felnőttből származó (nem magzati) őssejtek hatására kevesebb sejt pusztul el az infarktus során, valamint a helyreállítási folyamatok is jobb pumpafunkciót hoznak létre.

A kutatók epicardium eredetű sejteket (EPDC-t) használtak, melyek az embrionális korban fontos szerepet töltenek be a szív fejlődése során: biztosítják egyrészt a szív kötőszövetes vázát, valamint a szívizmot ellátó erek falát képezik. Emellett a megfelelő vastagságú szívizomszövet kialakulásában is fontos szerepet játszanak, mivel nélkülük vékony és gyenge szívizomfal jön létre, mely a magzat halálát okozza.

Az emberi eredetű, pitvarból származó sejteket olyan egerek egyik csoportjába ültették át, melyek nem sokkal korábban szívinfarktuson estek át. Azok az egerek, melyek kaptak őssejteket mind rövid távon, mind pedig néhány héttel később jobb eredményt mutattak, mint azok, amelyek nem kaptak. Az őssejtek hatására ugyanis kevesebb szívizomsejt pusztult el, valamint javult a pumpafunkció is.

"Az őssejtek hatására két héttel az infarktus után sokkal több új ér jött létre, a szívizomsejtek DNS javító funkciója felgyorsult, valamint az infarktus területén is vastagabb lett a szívizomszövet. Eredményeink alapján tehát elmondhatjuk, hogy az EPDC-k átültetésük után szinte azonnal kifejtik kedvező hatásukat a környező szívizomszövetre" - fejtette ki Dr. Winter.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek