Sport a szabad levegőn - Az időjárás nem lehet kifogás!

Sport a szabad levegőn - Az időjárás nem lehet kifogás!

A szabad levegőn való mozgás, sportolás rabul ejti azokat, akik amúgy is szeretnek aktív életet élni. Valódi, egészséges szenvedéllyé válhat a természetben való rendszeres sportolás, az, hogy a bőrünkön érezzük a természetet: a napot, a szelet, a meleget vagy akár a hideget és az esőt.

A rendszeres, szabad levegőn végzett sportolás egyik alapfeltétele, hogy fogadjuk meg: az időjárás nem mentség semmire, csak kifogás! Valójában az időjárás a legritkább esetben optimális: vagy nagyon hideg vagy nagyon meleg, vagy nagyon száraz vagy nagyon nedves az idő. Aki elköteleződik a szabad levegőn való sportolás mellett, az előbb-utóbb észreveszi, hogy a dolgos hétköznapok során sem zavarja már annyira az időjárás, és egyre kevésbé rontja el a hangulatát, ha nem a kedvenc évszaka van éppen.

Sport a szabad levegőn - Az időjárás nem lehet kifogás!

A szabad levegőn végzett, közepes vagy alacsony intenzitású és hosszabb távú edzések tudják igazán javítani szervezetünk oxigénfelvételi képességét, képesek segíteni a keringési rendszerünk működését, optimalizálják a nyugalmi pulzusszámot is. Amatőr hosszútávfutó vagyok, saját magamon figyeltem meg, hogy az edzéseimnek köszönhetően a nyugalmi pulzusszámom lényegesen alacsonyabb a nem sportoló családtagjaimhoz képest.

A rendszeres vérnyomás-ellenőrzés a sportolóknál is nagyon fontos! Edzés közben a vérnyomás is megemelkedik, mert a szívnek mind nagyobb ellenállással szemben kell fokozott teljesítményt kifejtenie.

Ősszel van az év egyik legnagyobb amatőr tömegsport szezonja, nyár végén, ősz elején megsokasodnak a városok utcáin, közparkjaiban, a túraútvonalakon az amatőr futók, kerékpárosok. A természet, a szabad levegő és a mozgás öröme azonban hajlamosít minket arra, hogy túlzásba vigyük az edzést, túlterheljük a szervezetet, ami miatt megnövekszik a sérülés kockázata. A sorozatos mikrotraumák miatt (több százszor, ezerszer egymás után éri ugyanazt a testtájat a behatás) csonthártyagyulladás, sarok fájdalom, szalaggyulladás, különböző térdsérülések, gerincfájdalmak jelentkezhetnek. A bemelegítés, levezetés és a nyújtó gyakorlatok hiánya csak fokozzák a sérülés veszélyt – ezekre minden esetben időt kell szánni!

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek