Sokként érte a férfit, hogy méhe van

Sokként érte a férfit, hogy méhe van

Egy harminchét éves brit férfit valóságos sokként ért, amikor felfedezték, hogy méhe van. A nevét felfedni nem kívánó páciens állapotával először akkor szembesült, amikor MRI vizsgálaton esett át.

Az eredmények alapján a lancashire-i férfi működőképes női reprodukciós szervekkel rendelkezik, ami premenstruációs feszültséget és menstruációt idézett elő nála. A legbizarrabb mégis az, hogy a férfi – igaz csak elméletben – akár teherbe is eshetne. Az orvosok úgy vélik, hogy egy ritka rendellenességgel, az úgynevezett perzisztáló Müller-cső szindrómával állnak szemben.

A rövidítve csak PMDS-nek nevezett állapot egy ritka genetikai rendellenesség, ami akkor fordul elő, amikor az anyaméhben fejlődő magzat szervezetéből hiányoznak bizonyos hormonok.

Sokként érte a férfit, hogy méhe van

A nyolcadik embrionális hétig a fiú és lánymagzatok fejlődése azonos módon zajlik: Wolff-féle cső (ebből fejlődik ki a mellékhere, ondóvezeték, ondóhólyag) valamint Müller-féle cső (ebből lesz a petevezeték, a méh, a méhnyak és a hüvely felső kétharmada) egyaránt megtalálható bennük. Ekkor fiúknál egy hormon, az úgynevezett a Müller-féle gátló faktor hatására a Müller-csövek elsorvadnak, és nem fejlődnek tovább. Ha azonban az említett hormon nincs jelen a szervezetben (ez egy AMH elnevezésű gén hibás működésére vezethető vissza), vagy a test nem megfelelően reagál rá, akkor a Müller-csövek női nemi szervekké formálódnak és PMDS-ről beszélhetünk. Mivel az említett hormon hiánya nem érinti a hímvessző fejlődését, így a férfi nemi szervek is kialakulnak.

Az állapot tünetei közé tartozik, hogy csak az egyik, vagy egyik here sem száll le a herezacskóba, esetleg sérv alakul ki alhasi tájékon. A szimptómák konkrét okára gyakran a műtéti kezelések során derül fény.

Mivel a szindróma előfordulása rendkívül ritka, ezért az évenkénti esetek pontos száma nem ismert. Az állapotot leggyakrabban korai gyermekkorban vagy a pubertás idején kiszúrják. Előfordulhat azonban, hogy a problémát csak felnőttkorban fedezik fel, ilyenkor a menstruáció során véres vizelet lehet figyelmeztető jel.

Tizennyolc évesen menstruált előszörAz üzletemberként dolgozó férfi – aki jelenleg párkapcsolatban él egy nővel - elmondta, hogy az első jelek hat hónapos korában jelentkeztek. Heréi ugyanis nem szálltak le, ami miatt műteni kellett.

„Gyermekként semmilyen más problémám nem volt, a normális fiúkhoz hasonlóan átestem a pubertáson, erős testszőrzetem és mély hangom van” – mondta a Daily Mailnek. „Amikor azonban elértem a húszas éveimet, rendszeres, tompa fájdalmat éreztem szex közben és aktus után.” – tette hozzá.

Tizennyolc éves korában mutattak ki először vért a vizeletében, ami miatt az orvosok húgyhólyagrákra gyanakodtak. A biopsziás mintavétel viszont negatív eredményt adott. Végül MRI vizsgálatra küldték, ahol a felvételek igazolták a méh, a petevezetékek, petefészkek, sőt még a méhnyak jelenlétét is. A szakemberek szerint a szex utáni fájdalmakat a premenstruációs feszültség okozta, a véres vizeletet pedig a menstruációs vérzés.

A férfi női nemi szerveit most műtéti úton kívánják eltávolítani az orvosok, ezen kívül pedig azt is megvizsgálják, genetikailag melyik nemhez áll közelebb.

„Függetlenül a teszt végeredményétől én teljesen férfinak érzem magam. Ha kiderülne, hogy genetikailag inkább nő vagyok, akkor is az eddigi életemet folytatnám tovább.”

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek