Hirdetés
Sokként érte a férfit, hogy méhe van

Sokként érte a férfit, hogy méhe van

Egy harminchét éves brit férfit valóságos sokként ért, amikor felfedezték, hogy méhe van. A nevét felfedni nem kívánó páciens állapotával először akkor szembesült, amikor MRI vizsgálaton esett át.

Az eredmények alapján a lancashire-i férfi működőképes női reprodukciós szervekkel rendelkezik, ami premenstruációs feszültséget és menstruációt idézett elő nála. A legbizarrabb mégis az, hogy a férfi – igaz csak elméletben – akár teherbe is eshetne. Az orvosok úgy vélik, hogy egy ritka rendellenességgel, az úgynevezett perzisztáló Müller-cső szindrómával állnak szemben.

A rövidítve csak PMDS-nek nevezett állapot egy ritka genetikai rendellenesség, ami akkor fordul elő, amikor az anyaméhben fejlődő magzat szervezetéből hiányoznak bizonyos hormonok.

Sokként érte a férfit, hogy méhe van

A nyolcadik embrionális hétig a fiú és lánymagzatok fejlődése azonos módon zajlik: Wolff-féle cső (ebből fejlődik ki a mellékhere, ondóvezeték, ondóhólyag) valamint Müller-féle cső (ebből lesz a petevezeték, a méh, a méhnyak és a hüvely felső kétharmada) egyaránt megtalálható bennük. Ekkor fiúknál egy hormon, az úgynevezett a Müller-féle gátló faktor hatására a Müller-csövek elsorvadnak, és nem fejlődnek tovább. Ha azonban az említett hormon nincs jelen a szervezetben (ez egy AMH elnevezésű gén hibás működésére vezethető vissza), vagy a test nem megfelelően reagál rá, akkor a Müller-csövek női nemi szervekké formálódnak és PMDS-ről beszélhetünk. Mivel az említett hormon hiánya nem érinti a hímvessző fejlődését, így a férfi nemi szervek is kialakulnak.

Az állapot tünetei közé tartozik, hogy csak az egyik, vagy egyik here sem száll le a herezacskóba, esetleg sérv alakul ki alhasi tájékon. A szimptómák konkrét okára gyakran a műtéti kezelések során derül fény.

Mivel a szindróma előfordulása rendkívül ritka, ezért az évenkénti esetek pontos száma nem ismert. Az állapotot leggyakrabban korai gyermekkorban vagy a pubertás idején kiszúrják. Előfordulhat azonban, hogy a problémát csak felnőttkorban fedezik fel, ilyenkor a menstruáció során véres vizelet lehet figyelmeztető jel.

Tizennyolc évesen menstruált előszörAz üzletemberként dolgozó férfi – aki jelenleg párkapcsolatban él egy nővel - elmondta, hogy az első jelek hat hónapos korában jelentkeztek. Heréi ugyanis nem szálltak le, ami miatt műteni kellett.

„Gyermekként semmilyen más problémám nem volt, a normális fiúkhoz hasonlóan átestem a pubertáson, erős testszőrzetem és mély hangom van” – mondta a Daily Mailnek. „Amikor azonban elértem a húszas éveimet, rendszeres, tompa fájdalmat éreztem szex közben és aktus után.” – tette hozzá.

Tizennyolc éves korában mutattak ki először vért a vizeletében, ami miatt az orvosok húgyhólyagrákra gyanakodtak. A biopsziás mintavétel viszont negatív eredményt adott. Végül MRI vizsgálatra küldték, ahol a felvételek igazolták a méh, a petevezetékek, petefészkek, sőt még a méhnyak jelenlétét is. A szakemberek szerint a szex utáni fájdalmakat a premenstruációs feszültség okozta, a véres vizeletet pedig a menstruációs vérzés.

A férfi női nemi szerveit most műtéti úton kívánják eltávolítani az orvosok, ezen kívül pedig azt is megvizsgálják, genetikailag melyik nemhez áll közelebb.

„Függetlenül a teszt végeredményétől én teljesen férfinak érzem magam. Ha kiderülne, hogy genetikailag inkább nő vagyok, akkor is az eddigi életemet folytatnám tovább.”

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek
Pirula Trend