Soha ne igyon ennél több kávét!

Soha ne igyon ennél több kávét!

Legfrissebb kutatások szerint napi négy eszpresszónál több kávé káros lehet az egészségre, koffeinből összesen 400 mg-ot szabadna elfogyasztanunk egy nap. Ha lecsúszik mellé még egy-két energiaital is, ennél is kevesebbet kávézhatunk.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal ajánlása szerint minden egészséges felnőttnek be kellene tartania a 400mg-os határt, hiszen ha ennél többet fogyasztunk egy nap koffeinből, egészségügyi problémákra számíthatunk. Szorongás, álmatlanság, szívritmus-zavar vagy szívelégtelenség is kialakulhat.

A terhes nők adagja még ennél is kevesebb, nekik csupán 200 mg koffeinnel, azaz két eszpresszóval be kellene érniük, különben nő a vetélés kockázatának veszélye, miközben a baba kis súllyal születhet.

Soha ne igyon ennél több kávét!

Az ajánlások szerint egy átlagos eszpresszóban 80 mg koffein van, ezért akár ötöt is elfogyaszthatnánk belőle, de nem ritka, hogy egy nagy kávéba ennek a dupláját rakják, így könnyedén túl lehet lépni a napi ajánlott adagot. A kávék mellett pedig egyéb italaink is tartalmaznak koffeint, a 400 mg-os adagba ezeket is bele kell számolunk: egy csésze teában 50 mg, egy doboz energiaitalban 80 mg, egy kis tábla étcsokiban 50 mg koffein lehet. Ehhez képest a kóla nem is olyan veszélyes, egy dobozba csupán 30 mg koffeint raknak. Sokszor azonban onnan is koffeint viszünk be, ahonnan nem is gondolnánk, a fájdalomcsillapító tablettákban például sokszor található belőle.

A szakértők szerint a túladagolás veszélye abban rejlik, hogy nem tudjuk pontosan, melyik élelmiszerben pontosan mennyi koffein van. Két csésze tejes kávé, egy liter tea, egy energiaital – és bőven túlléptük a napi adagot, ezért érdemes mértékkel fogyasztani.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek