Selyem mikrotűkkel fájdalommentes lehet az injekció

Selyem mikrotűkkel fájdalommentes lehet az injekció

Selyemfehérjéből olyan mikrotűrendszert hoztak létre amerikai kutatók, amely fájdalom nélkül juttatja a gyógyszereket a bőr alá - számolt be róla a Scientific American című ismeretterjesztő portál.

A Tufts Egyetem mérnökei a hernyóselyem fő alkotórészének számító fehérje, a fibroin apró szálaiból készítették el a tűket, hogy azok fájdalom nélkül hatoljanak a bőrbe.

A rácsozatba került tűk hosszúsága mindössze 500 mikrométer, átmérőjük pedig 10 mikrométer volt. Utóbbi egy normál emberi hajszál vastagságának tizede.

A fibroin és a bejuttatásra váró gyógyszer oldatát beleöntötték a formába, ahol szárítás után kialakultak a hatóanyagot tartalmazó tűk. Az egész lapka egy kis méretű tapaszra hasonlít, amelyet a bőrre nyomva végezhető el az injekciózás, vagyis a gyógyszer szervezetbe juttatása.

A tesztekben jól vizsgázott a mikrotűket tartalmazó tapasz, a szer bekerült a szervezetbe, ahol kifejtette az elvárt hatást.

A mikrotű túl rövid ahhoz, hogy a bőr alatt lévő idegeket elérje, ezért gondolják úgy kifejlesztői, hogy alkalmazása nem jár fájdalommal, ráadásul megoldható, hogy fokozatosan bocsássa ki a gyógyszert. Így olyan orvosságoknál is megoldható a fokozatos felszívódás, amelyek tabletta vagy hagyományos tapasz formájában nem használhatók hatékonyan, ezért jelenleg injekcióként adják be azokat.

Konstantinos Tsioris kutatócsoportja eredményeit részletesen az Advanced Functional Materials című szakfolyóiratban ismertette.

Forrás:mti

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek