Schirilla György: Egy perc alatt megváltoztattam az életemet!

Schirilla György: Egy perc alatt megváltoztattam az életemet!

Ő az, aki minden télen többször is átússza a nulla fokos Dunát. Mit átússza: Európában ő tartja a Guinness-rekordot azzal, hogy 26 percig képes a jeges vízben tartózkodni. Ezen kívül több száz kilométert fut a beteg gyerekekért. Civilben jóga-, masszázs- és reflexológiaoktató, férj és négy gyermek édesapja. Pontos receptje van arra, hogy mitől működik az élet: szerinte rend a lelke mindennek.

Meglepve olvastam a honlapodon, hogy utálod a hideg vizet.

Így van, tényleg utálom, gyerekkoromban is mindig fázós voltam. De amíg az ember a hideg zuhany alatt kellemetlenül fázik, addig a nulla fokos Dunában erre nincs idő: ha nem akarsz megfagyni, mozognod kell!

Hogyan bírod ki a fagyos vízben?

Először csak fél percig bírtam, aztán fokozatosan egyre többet tudtam bent lenni. Az ember megérzi, hol a határ. Ha kezdenek zsibbadni az ujjaid, tudni lehet, hogy egy perc múlva nem fogod érezni a karodat: ekkor ki kell jönni. Úszás után kissé átalakul a hőháztartásom: napokig forró a bőröm, ezért télen nem kell kesztyűt hordanom.

Sok mindenre képes vagy..

Schirilla György: Egy perc alatt megváltoztattam az életemet!Igen. Például ha kell, egy hét alatt lefogyok tizenkét kilót. Olyankor csak egyszer eszem, délelőtt tizenegykor, és egy nap kétszer körbefutom a Margitszigetet. Magunk közt szólva nem hiszek a csodafogyókúrákban. A lényeg az, hogy több kalóriát fogyassz el, mint amennyit beviszel! Egyél meg két mackósajtot, és fusd körbe a szigetet: három mackósajtot égetsz el, de csak kettőt ettél meg. Egyszerű. Egyébként minden csak felkészülés kérdése, a jeges vízben való lubickolás is.

Miből áll a te felkészülésed?

Jógázom, minden héten háromszor tizenöt kilométert futok a Pilisben, és meditálok. Meg aztán egész nap pozitív gondolatokat forgatok a fejemben. Bármi történik az életben -megtisztel egy madár, elhagy a párom -, azt megpróbálom a saját javamra fordítani.

Mindig is ilyen volt a hozzáállásod, vagy meg kellett ezt tanulnod?

Alapvetően vidám ember vagyok, de azért én is sok pofont kaptam az élettől. Aztán húsz évvel ezelőtt vettem egy nagy levegőt, és egy perc alatt megváltoztattam az életemet.

Mi történt?

Depressziós voltam, összevissza ettem, céltalanul bolyongtam, üresnek éreztem magam. Aztán egy reggel úgy ébredtem, hogy rendet rakok: az életemben, a fiókomban, a kocsimban, a párkapcsolatomban. Vallom, hogy csak akkor tudunk elérni valamit, ha rend van az életünkben. A rendetlenségben csak téblábolni tudunk. De mit ér egy félig megrágott étel, egy félig felnevelt gyerek, egy félbehagyott csók?

Erre sokan azt mondanák: "Tudom, de"

Schirilla György: Egy perc alatt megváltoztattam az életemet!Nekik azt üzenném: aki elhagyja magát, azt mások is elhagyják, aki pedig törődik magával, azzal mások is törődnek. A nők egyébként erre sokkal fogékonyabbak. A férfiak sajnos csak akkor mennek orvoshoz, amikor már prosztatarákjuk van, és csak akkor vesznek virágot a feleségüknek, amikor annak már rég szeretője van. (Akkor sem virágot kellene vinniük.)

Ti mióta vagytok együtt a feleségeddel?

Tizenhét éve. Mónikának nem könnyű velem. Makacs vagyok és szigorú. Például most mindjárt felhívom, és "megrendelem" a vacsorámat pontban fél tízre, mert akkor fogok hazaérni: kérek két sonkás-sajtos szendvicset és egy jó adag citromos limonádét. Ha pedig azt mondom Hédikének, a tizenöt éves lányomnak, hogy fél tízre otthon kell lennie, akkor nincs kibúvó. Hiába, otthon én vagyok a főnök.

Azt szokták mondani, hogy a férfi a fej, a nő pedig a nyak, amely irányítja a fejet..

Schirilla György: Egy perc alatt megváltoztattam az életemet!Igazad van, ez nálunk is pontosan így van! Én osztom be a pénzt, de ő mondja meg, mire költjük. (Nevet.) Az az igazság, hogy a feleségem izgalmas nő, és a főnökösködésem ellenére is megőrizte az egyéniségét. Egyébként úgy gondolom, hogy a nő akkor "működik", ha imádod: én ezt meg is adom a feleségemnek.

Szóval nemcsak nehéz, de jó is a feleségednek.

Remélem. Képzeld, nagyon szeretem a gyertyákat, és a feleségem saját kezűleg mindig készít nekem néhányat. Van úgy, hogy hazamegyek, és az itt-ott elhelyezett mécsesekből megértem, hogy a feleségem üzen nekem. Olyankor odamegyek hozzá, megmasszírozom a hátát, és meglátjuk, hogyan folytatódik. Lehet, hogy csak beszélgetünk egy nagyot, de az is lehet, hogy másképp alakul%u2026 Szerintem a nőnek kell irányítania a szexet. Hiába, a nő a befogadó, neki nem olyan egyszerű a dolga, mint a férfinak. Akkor kell szeretkezni, amikor a nő akarja!

Boldog embernek tűnsz..

Hiszek abban, hogy bármilyen tervet meg lehet valósítani lépésről lépésre. Csak nem szabad kapkodni. Nekem egyetlen álmomat nem sikerült még valóra váltanom: hogy legyen egy baromfiudvarom. Meg annyit kívánok még, hogy mindig ott folyjon a Duna, ahol most folyik. Akkor mindig átúszhatom, akár éjszaka is: ezt gyakran megteszem.

Szokták dicsérni különlegesen busás szemöldöködet?

Mindenki le akarja vágatni, de én nem hagyom. Dédapámtól, Walter Vilmostól örököltem, aki rendőrnyomozó volt: ő kapta el Matuska Szilvesztert, a hírhedt biatorbágyi vonatrobbantót. Szóval, ha bárki meg akar szabadítani a szemöldökömtől, azt mondom: Hagyjatok békén! Ebben van az erőm!

Id. Schirilla György

Interjúalanyunk édesapja szupermaratonista, hosszútávfutó és kerékpárversenyző volt. 1957-től kezdve 37 éven keresztül évente legalább egyszer átúszta a jeges Dunát. 1967-ben 32 nap alatt futotta le a Budapest és Moszkva közötti 2216 kilométeres távot.

Édesapja halála után fia úgy döntött, folytatja a jeges úszás hagyományát.

Fotók:Mészáros Péter

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek