Sapkát fel!

Ősszel és télen gyakran halljuk a figyelmeztetést: vegyél fel sapkát, különben kihullik a hajad! Ám sok férfi éppen valamely fejfedő okozta kopaszságra panaszkodik - gondoljunk csak a katonaság alatt viselt fejrevalókra. Mi hát az igazság: hordjunk vagy ne hordjunk sapkát?

A kérdésre ifj. Gellei András mesterfodrász válaszol.

Természetesen hordjunk, különben a fejbőrünk könnyen megfázhat, ami korpásodást okozhat, az arc- és a homloküreg-gyulladásról nem is beszélve, amely - mint gennyes gyulladás - végleges hajhulláshoz vezethet.

De nem mindegy az sem, hogy mikor és milyen fejfedőt viselünk. Van, amikor csak a széltől kell óvni a fejbőrünket: ilyenkor könnyű és természetes anyagból készült fejrevalót viseljünk. Fontos, hogy a fejbőrünk ne izzadjon meg, és minden körülmények között tudjon szellőzni. Erre a téli fejfedőknél is oda kell figyelni. Ha meleg helyiségbe megyünk, azonnal vegyük le a sapkát.

A katonaságnál régen az okozta a problémát, hogy nem csak a szabadban, hanem zárt térben is viselni kellett a sapkát, amelynek az anyaga sem volt a legegészségesebb. A fejbőr nem tudott szellőzni, és ez hajhulláshoz vezetett.

Sokan azért nem vesznek fel sapkát vagy kalapot, mert féltik a frizurájukat...

Nem minden hajat tesz tönkre a fejfedő. Ha a frizura precízen, formára van vágva, akkor a sapka levétele után csak át kell fésülni vagy kefélni, és az beáll eredeti formájára. Ha azonban a vágásra nem fektettek elég hangsúlyt, hanem a fodrász más trükkel állította be a frizurát (pl. tupír) akkor bizony azt csak ő tudja ismét visszaállítani.

Van olyan frizura, amely kimondottan a fejrevalóhoz készül?

Természetesen. Ilyenkor megkérjük a kedves vendéget, hogy hozza magával a fejfedőt, legyen az kalap vagy éppen esküvői fátyol. Megnézzük, hogy a fejen hol helyezkedik el. Innen a hajat elfésüljük és a fejdíszhez - alkalomhoz illően - hozzáfésüljük. Ez lehet hullámos, romantikus, sima, elegáns és kócos is.

Milyen tanácsot lehet még adni a fejfedők viseléséhez?

Mindig gondosan válasszuk ki a célnak legmegfelelőbbet, s csak akkor hordjuk, amikor valóban szükség van rá. Nagyon fontos, hogy sapkaviselés előtt ne lakkozzuk be a hajat, mert így még jobban elzárjuk a fejbőrt a lélegzéstől. Ez vonatkozik a hajzselé használatára is.

Forrás: Gellei Szalon


Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek