Rugalmas munkaidő, egészséges életvitel

Rugalmas munkaidő, egészséges életvitel

Egy amerikai tanulmány szerint testileg és lelkileg is jobb egészségi állapotnak örvendenek azok, akik saját maguk osztják be a munkaidejüket.

A közel 16 600 dolgozó részvételével készült kutatásból egyértelműen kiderül, hogy a rugalmasabb időbeosztásban dolgozók jóval egészségesebbek, mint a kötött munkaidőben dolgozók. Ez elsősorban a vérnyomásban és pulzusszámban mutatkozik meg, de a rugalmas munkaidejű dolgozók jobban alszanak, és napközben kevésbé fáradtak, mint társaik.

Rugalmas munkaidő, egészséges életvitel

A Durham Egyetem kutatója, Dr. Clare Bambra szerint ennek legvalószínűbb oka, hogy ha saját magunk oszthatjuk be, hogy mit, és mikor csináljunk, kevésbé érezzük stresszesnek magunkat és munkánkat. "Ha rugalmas az időbeosztásunk, bármikor találhatunk alkalmat a testmozgásra, és azokra a dolgokra, amelyekben örömünket leljük. Ezek segítenek csökkenteni a stresszt" - nyilatkozta Dr. Bambra.

"Mielőtt azonban teljesen biztosak lehetnénk a kötetlen munkaidő egészségre gyakorolt hatásában, egy véletlenszerű irányított kutatást is kell végeznünk. Csak akkor lehetünk biztosak benne, hogy minden körülmények között jót tesz, ha saját magunk osztjuk be az időnket."

Forrás: Medipress

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek