Értékes kamillánk

A Tiszántúl szikes területein növő sziki kamilla értékes illóolaja számos gyógyhatással rendelkezik. Ismerkedjünk meg a növénnyel és kedvező hatásaival!

A nagy mennyiségben gyűjtött kamillának egyik érdekes típusa a Tiszántúl szikes területeiről begyűjtött és bio jelzéssel illethető sziki kamilla.

Virágzata igen értékes gyógyszertári drog, amely nem esik szét, kevésbé porlik és az illóolajat is jobban megtartja, mint a vetési vagy termesztett kamillából származó "virágdrog". Illóolaj-tartalma és összetétele megfelel az érvényben lévő gyógyszerkönyvünk és a vonatkozó nemzeti szabványok előírásainak.

A kamilla fontosabb hatásai közül az antimikrobiális, gyulladáscsökkentő, sebsarjadzást elősegítő, fekélyellenes, görcsoldó és nyugtató hatások emelhetők ki. A sziki kamilla illóolajában az egyik, gyulladáscsökkentő és fekélyellenes hatásért is felelős komponens, az a-bizabolol van jelentősebb mennyiségben (többszöröse annak, mint amennyi a vetési és termesztett kamillákban található), ezért az elsősorban gyulladáscsökkentő hatással bíró készítményeknek lehet fontos hatóanyaga.

A kamilla-illóolaj gyulladáscsökkentő hatását külsőleg rendszerint a nehezen gyógyuló sebek (fekélyek, ekcémák) és reumatikus megbetegedések kezelésére szánt készítményekben hasznosítják.

A (sziki) kamilla illóolajának gyulladáscsökkentő hatásai jól egészíthetők ki a körömvirág-kivonatok számos kedvező tulajdonságával (hámosító, gyulladáscsökkentő, antimikrobiális), ezért belsőleg és külsőleg egyaránt ajánlott e két növényi drog együttes alkalmazása.

A kamilla-körömvirág készítmények külsőleg elsősorban a száraz, töredezett bőr ápolására és az enyhébb lefolyású bőrgyulladások kezelésére ajánlhatók, de várhatóan jó eredménnyel alkalmazhatók visszérbántalmak kiegészítő kezelésében is.

Dr. Babulka Péter

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek