Rövid ideig, de hatékonyan érdemes edzeni

Rövid ideig, de hatékonyan érdemes edzeni

Svéd kutatók megfejtették a rövid ideig tartó, magas intenzitású intervall edzés hatékonyságának egyik okát.

A stockholmi Karolinska Intézet szakemberei szerint a rekreációs céllal sportolók esetében néhány percnyi magas intenzitású intervall tréning legalább ugyanolyan eredménnyel jár, mint a hosszan tartó, állóképességi edzés, azáltal, hogy megváltoztatja a kalcium kezelésének módját az izomsejtekben.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közölt tanulmány rekreációs céllal sportoló férfiak bevonásával készült, akik harminc másodpercnyi maximális erőkifejtéssel végzett biciklizést követően négy perc szünetet tartottak és mindezt hatszor megismételték. "A tanulmányunk azt mutatja, hogy háromperces, magas intenzitású testmozgás lebontja az izomsejtekben lévő kalciumcsatornákat" - magyarázta közleményében Hakan Westerblad, az intézmény munkatársa. Az intenzív testedzés új mitokondriumok képződését eredményezi az izomsejtekben, ami növeli az izomállóképességet.

Rövid ideig, de hatékonyan érdemes edzeni

Az edzés után vett izomszövetminták elemzése alapján a kutatók arra jutottak, hogy a magas intenzitású intervall tréning által kiváltott kalciumcsatorna-lebomlást a szabad gyökök számának emelkedés okozza, ezek ugyanis nagyon reaktívak és oxidálják a sejtfehérjéket. A kutatók azt is megállapították, hogy az olyan antioxidánsok, mint az E- és a C-vitamin, akadályozzák a kalciumcsatornák lebomlását, ami viszont a testedzésre adott csökkent válaszreakciót eredményez.  Westerblad szerint az eredmények "magyarázatot adhatnak arra, hogy az antioxidánsok (oxidációgátlók) miért képesek gyengíteni az állóképességi edzésre adott izomválaszt.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek