Rossz levegőn ne sportoljunk? Badarság!

Rossz levegőn ne sportoljunk? Badarság!

Túlságosan rossz a levegő a városokban, ahhoz, hogy sportoljunk - hallhattuk sokszor. Ám most kiderült, hogy városban mozogni jobb, mint nem mozogni egyáltalán.

Egy tanulmány azt találta, hogy az aktív életmód még a Londonhoz hasonló nagyvárosi környezetben is érezteti jótékony hatását, olvasható a New Scientist oldalán. Persze vannak olyan területek ahol a levegőszennyezettség már akkora, hogy káros hatások is felléphetnek, de ehhez naponta nagyon sokat kellene a szabadban mozogni.

Köztudott, hogy a rendszeres testedzés jót tesz a szív, a tüdő, az izmok és a csontok egészségének, ráadásul a demencia kialakulásának rizikója is csökken. A legtöbben azonban a levegőben lévő – és az egészségre káros hatást gyakorló - anyagok miatt visszarettennek a sportolástól. Nem megnyugtató az a tény sem, hogy ha szaporábban vesszük a levegőt, több szennyezőanyag jut a szervezetünkbe.

Rossz levegőn ne sportoljunk? Badarság!

A Cambridge-i Egyetem kutatói azonban a fizikai aktivitás különböző típusainak egészségre gyakorolt hatását összevetették a világ különböző területein tapasztalható légszennyezettségi adatokkal és azt találták, hogy a Londonnál egyébként tízszer szennyezettebb Újdelhiben is napi öt óránál többet kellene biciklizni ahhoz, hogy a szervezetet károsodás érje.

Természetesen azt a Preventive Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerzői is elismerik, hogy a levegőt terhelő szennyezőanyagok kibocsátását vissza kell fogni. Ehhez azonban arra van szükség, hogy az autó helyett gyalog vagy kerékpárral közlekedjünk, ezért is tekintik a kutatás eredményeit környezetvédelmi szempontból előremutatónak.

Forrás: origo.hu

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek