Rossz hírek az E-vitaminról?

Rossz hírek az E-vitaminról?

Az E-vitamin és a szelén prosztatarák megelőző hatását vizsgálták amerikai kutatók, az eredmények azonban kiábrándítóak: ugyan a statisztikai hibahatáron belül, de ezen összetevők fogyasztói közt még nőtt is a rákosok száma.

Egyesült államokbeli kutatók azt vizsgálta: csökkentik-e a prosztatarák kialakulásának veszélyét a táplálék-kiegészítők. Arra keresték a választ: a szelén és az E-vitamin önmagában vagy együtt képes-e ugyanerre. A kísérletekben 35 ezer férfi vett részt, azaz ez az egyik legszélesebb körű ilyen tanulmány.

Rossz hírek az E-vitaminról?

Az amerikai nemzeti rákkutatási intézet hétfőn közölte, hogy véget ért az eredetileg 2011-ben befejezni tervezett kutatás. Az eredmények azt mutatják, a táplálék-kiegészítők nem használnak a prosztatarák ellen. Az E-vitamint szedők között még valamivel nőtt is a betegségben szenvedők száma, a szelént szedőknél pedig a cukorbetegek száma ugrott meg.

Az Egyesült Államokban minden évben újabb kétszázezer prosztatarákos regisztrálnak. A legtöbb esetben kezelni tudják a kórt, ez azonban legyöngüléssel járhat, valamint mértéktelenséget és impotenciát válthat ki.

A clevelandi klinika professzora, Dr. Eric Klein megjegyezte: azt gondolnánk, a természetes dolgok jót tesznek az egészségünknek, de sajnos ez nincs mindig így.

A mostani kutatás rámutat, hogy milyen fontos ellenőrizni a vitaminok hatását, mielőtt ész nélkül szedni kezdjük azokat. Mint Dr. Klein mondja, volt egy feltevésük a vizsgálat kezdetekor, ami nem igazolódott be - nevezetesen, hogy a szelén és az E-vitamin jó hatással lesz a szedőire.

Forrás: Inforadio.hu

Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek