Rohamivás - Mit jelent és mely országok járnak benne élen?

Rohamivás - Mit jelent és mely országok járnak benne élen?

Az Egészségügyi Világszervezet legújabb jelentése szerint a rohamivást mértékét jelző nemzetközi listán Nagy-Britannia is az elsők közé tartozik.

2014.05.16

Az Egyesült Királyság a 13. helyezést érte el az összesen 196 országot vizsgáló rangsorban, ami azt jelenti, hogy a rohamivás tekintetében még az olyan országokat is megelőzi, mint Észtország, Ukrajna, Fehéroroszország és Magyarország.

Emily Robinson, a brit Alcohol Concern jótékonysági szervezet vezetője így jellemezte a fejleményeket: „Minden egyes brit állampolgár számára tragikus, hogy az Egyesült Királyság bekerült a világ legrosszabb 25 országa közé az alkoholfogyasztás tekintetében. Ennek következtében életek vesznek el szükségtelenül, és rengetegen szenvednek különféle betegségekben.”

A szervezet az alkohol minimális egységárának bevezetését, és az alkoholreklámok szigorítását követeli a kormánytól.

Rohamivás - Mit jelent és mely országok járnak benne élen?

A WHO tanulmánya úgy vizsgálta a teljes alkoholfogyasztást, hogy a tiszta alkoholmennyiség egy évre lebontott fogyasztását hasonlította össze az egyes országokban. A nemzetközi átlagfogyasztás a 15 éven felüli felnőttek esetében 6,2 liter volt. Nagy-Britanniában ehhez képest az átlagos fogyasztás 11,6 liter volt személyenként, Magyarországon pedig még ennél is magasabb, 13,3 liter személyenként.

A kutatók ezen kívül az „epizodikus rohamivás” gyakoriságát is összehasonlították az elmúlt hónapban, ami a meghatározásuk szerint azt jelenti, hogy valaki egy ültő helyében hat egységnél több alkoholt fogyaszt el. Ez az arány Magyarországon 26,3 százalék, Nagy-Britanniában pedig még ennél is magasabb, 28 százalék.

A WHO rangsora alapján a teljes alkoholfogyasztás Fehéroroszországban a legmagasabb (évi 17,5 liter tiszta alkohol személyenként), a rohamivásban pedig az osztrákok állnak az élen, ahol a népesség 40,5 százaléka ivott egy ültő helyében több mint hategységnyi alkoholt az elmúlt egy hónapban.

A WHO szakértői elmondták, hogy világszerte több mint 3 millió ember hal meg az alkoholfogyasztás következtében, ami a daganatos megbetegedésektől az erőszakig különböző formában jelenik meg.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek