Reumatikus fájdalmak

Reumatikus fájdalmak

Reuma: gyűjtőfogalom. Reumás betegség alatt az összes fájdalmas, gyulladásos ízületi betegséget értjük. E betegségek, melyek igen változatos képet mutatnak, főleg a csontok közti ízületet károsítják.

A mozgásszervi megbetegedések merevséget és fájdalmat okoznak az izmokban, a gerincben, az ízületekben, s gyakran gátolják a beteget a mozgásban.

Reumás megbetegedések - az éghajlattól függetlenül - a világ bármely táján előfordulhatnak. Főleg az idősebb korosztályt érintik, de fiatalok, sőt gyerekek is megbetegedhetnek. (A lakosság közel húsz százaléka érintett.) Napjainkban már sok hatásos kezelési mód áll a szakemberek rendelkezésére, amelyekkel csökkenthető a fájdalom és karbantartható a betegség, így szerencsére kevés beteg válik mozgásképtelenné.


A mozgásszervi megbetegedések főbb csoportjai a következők
:

  • kopásos ízületi gerincbetegségek (artrózis stb.)
  • gyulladásos megbetegedések (reumatoid artritisz stb.)
  • lágyrész-reumatizmusok (mialgia stb.)
  • csontbetegségek (csontritkulás stb.)
  • anyagcsere-betegségek (köszvény stb.)

A különböző betegségeket - megközelítőleg 200 mozgásszervi kórról van szó - egy, jellemző tünet köt össze: a fájdalom.

Tekintsük át kicsit részletesebben a fent említett csoportokba tartozó, a legtöbb embert érintő betegségek néhány jellegzetességét.

A gerincet érintő betegségek

Szinte nincs is olyan ember, aki éltében legalább egyszer - hosszabb-rövidebb ideig - ne szenvedett volna hát-, derék- vagy éppen nyakfájástól. A gerincpanaszok egy része nem mozgásszervi eredetű - nőgyógyászati betegség, gyomorfekély stb. is állhat a háttérben -, de a gerincfájdalmak döntő többsége az izmok, a csigolya közti porckorong kopásából, a csigolyákat és az ezeket összekötő szalagok gyulladásából ered. A mozgásszervi gerincpanaszokra jellemző, hogy terhelésre jelentkeznek, mozgáskor rosszabbodnak. (Pihenéskor csökkennek a kellemetlen tünetek.) A gerinc melletti izomzat fájdalmasan megfeszül, a fájdalom átsugárzik a lábba vagy a karba, zsibbadás, izomgyengeség lép fel.

A gerincpanaszok legnagyobb része mechanikus eredetű, a porckorong kopásából adódik. Az egyes csigolyák között elhelyezkedő porckorongok igen erősek, ellenállnak a nyomásnak, ám csavaró mozgás hatására könnyen sérülnek. Sérüléskor repedések keletkeznek a porckorong külső rostos gyűrűjében, amely meggyengül, s így kevésbé tud ellenállni a belső kocsonyás mag nyomásának. A kocsonyás mag benyomul a repedésekbe, s előreboltosulást okoz, melynek több fokozata és tünete van a gerincfájdalomtól egészen a gerincsérvig.

Artritiszek, vagyis a gyulladással járó ízületi betegségek

A fájdalmat az ízületek duzzanata kíséri. Ezt a duzzanatot az a folyadék okozza, mely az ízületben felgyűlik, s ami az érintett ízületet korlátozza a mozgásban, sőt deformációt is okozhat. Az artritisznek különböző típusai vannak a betegség lefolyása, időtartama és a gyulladt ízületek száma alapján. Az ízületi gyulladások egy részének oka ismeretlen (reumatoid artritisz stb.), más esetekben ismerjük a kórokozót (például a Lyme-kór vírusa.)

Lágyrész-reumatizmus

Ide tartoznak az izmok, az inak, az ínhüvelyek, a szalagok betegségei, melyek igen kellemetlenek, gyakran előfordulnak, de jól kezelhetőek. A kiváltó okok közé sorolható a túlerőltetés, baleset, valamilyen fertőzés, esetleg degeneratív elváltozás. Jellemző tünete az érintett terület fájdalma, nyomásérzékenysége, ritkán duzzanata. Fontos, hogy a kezelést korán megkezdjék, mert így megelőzhető a panaszok krónikussá válása.


Oszteoporózis, azaz csontritkulás

A csontritkulás a csont állományának - hosszú ideig - tünetmentes csökkenése, gyengülése, törékenységének fokozódása. A kor előrehaladtával a folyamat felgyorsul. A csontritkulás nőknél 50 év felett, míg a férfiaknál később, 70 éves koruk környékén mutatható ki enyhébb vagy súlyosabb formában.

A csontritkulás kialakulásában a családi hajlam, a mozgásszegény életmód, a kalciumszegény táplálkozás, a nemi hormon hiánya játszik fontos szerepet

A csonttömeg csökkenése már jóval a tünetek jelentkezése előtt megindul. Sokszor évek is eltelnek, mire a csontfájdalom (derék, hát) jelentkezik. Nem ritka az sem, hogy a csontritkulás combnyak- vagy csigolyatöréssel ad jelet magáról.

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek