Reumás betegségek

A mozgásszervi, reumás betegek időszakosan vagy rendszeresen gyógyszerek szedésére szorulnak. A reumatológiában használatos gyógyszereket a következő csoportokba oszthatjuk: fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők, speciális gyógyszerek, kiegészítő szerek.

A mozgásszervi betegségek jellemző tünete a fájdalom, csökkentésére az úgynevezett egyszerű vagy egykomponensű fájdalomcsillapítók (paracetamolt  tartalmazó készítmények, stb.) nagyon jól beváltak. Kábító hatású fájdalomcsillapítókat (morfinkészítményeket) csak nagyon  ritkán, heves fájdalom esetén (például ideggyulladás gerincsérvben) alkalmazunk, mert fennáll a gyógyszerfüggőség kialakulásának veszélye.

A kombinált vagy többkomponensű készítmények (többféle hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek: kombinált fájdalomcsillapító porok, kúpok stb.) a mozgásszervi fájdalom csillapítására általában nem jobbak, mint az egykomponensűek. Az egyszerű fájdalomcsillapítók időnkénti bevétele jól csökkenti a lágyrész-reumatizmusban, degeneratív gerincbetegségben (artrózis, nyak-, derékfájás) jelentkező fájdalmat és így nem szükséges esetleg több mellékhatással járó reumaellenes gyógyszerek (nem szteroid gyulladáscsökkentők) szedése. Ezért időszakos nyak-, hát-, derékfájás, izomfájdalom esetén nyugodtan szedhetünk néhány napig egyszerű fájdalomcsillapítókat.

Fájdalomcsillapítók

Csak akkor forduljunk orvoshoz, ha 1. a fájdalom nem csökken vagy erősödik, 2. éjszaka sem szűnik, 3. kar- vagy lábzsibbadás, izomgyengeség jelentkezik, 4. valamelyik ízület meg is duzzad a fájdalom mellett. A fájdalomcsillapítók állandó, rendszeres szedése különböző szervi károsodásokat okozhat; így a csontvelőben (vérszegénység), a vesében, a májban. Ezért a "krónikus reumás fájdalom" megoldása nem a fájdalomcsillapítók korlátlan szedése, hanem a valódi ok kezelése.

Gyulladáscsökkentők

Nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID). A reumaellenes szerek (antireumatikumok) legnagyobb és leggyakrabban rendelt csoportja. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásuk miatt széles körben rendelik nemcsak a reumatológusok, hanem a háziorvosok, nőgyógyászok, urológusok, ideggyógyászok stb. Ezen gyógyszerek könnyebbé teszik a reumás betegek életét, de nem tudják meggyógyítani a betegséget. Fontos annak ismerete, hogy legalább két hétig kell szedni ahhoz, hogy hatni tudjon és a panaszok enyhüljenek.

Egy időben csak egyféle nem szteroid gyulladáscsökkentőt szedjen, mert többfajta gyógyszer egyidejű szedése nem fokozza a hatást, hanem inkább több lesz a mellékhatás. Ez nem vonatkozik ugyanazon gyógyszer többféle kiszerelési formájának (például tabletta és kúp) együttes használatára. Sokat segít az este alkalmazott kúp. Az idősek gyógyszerelésében a család segítségére nagy szükség van.

Mellékhatás

Gyomorégés, gyomorfájás, de hasmenés is előfordulhat. Gyomorfekélyt, gyomorvérzést bármelyik készítmény okozhat, ami gyakoribb, ha már valakinek volt ilyen betegsége. Időskorú nők fokozottabban veszélyeztetettek; előfordulhat boka- és lábszárduzzanat (ödéma).

Reumás betegségek

A cukorbetegség gyógyszereinek szedése esetén fokozott óvatosság szükséges nem szteroid gyulladáscsökkentők egyidejű adásakor, minthogy előbbi esetben a véralvadás csökkenhet (vérzékenység jelentkezhet), utóbbi esetben a vércukor csökkenése rosszullétet, izzadást, gyengeséget okozhat ("hipózás"). E gyógyszerek szedése során jelentkező bármilyen szokatlan tünet esetén a kezelőorvost haladéktalanul fel kell keresni. E gyulladáscsökkentők kenőcsök, gélek formájában helyileg alkalmazva nagyon jól csökkentik a fájdalmat, izomgörcsöt, ezért sokszor nincs is szükség tabletta, kapszula vagy kúp adására.

Ez a mellékhatás szempontjából is kedvező a beteg számára, minthogy ezen helyi szerek nagyon ritkán okoznak mellékhatást (bőrgyulladás, kiütés előfordulhat).

Szteroidok

A szteroidok hormon típusú, igen hatásos gyulladáscsökkentő gyógyszerek, melyeket csak orvosi utasításra lehet szedni és abbahagyni. Elsősorban gyulladásos reumatológiai megbetegedésekben (autoimmun kórképek esetén, heveny gyulladással, nagy fájdalommal kísért, egyébként nem gyulladásos betegségekben (például ideggyökgyulladás) alkalmazzuk. Adhatjuk rövid ideig (2-3 hét), máskor a betegség jellege miatt szükség lehet tartós (hetek, hónapok, esetleg évek) alkalmazásukra. Krónikus kezelés során mindig az orvos által előírt legkisebb napi mennyiséget szedje, mert így elkerülhetők a mellékhatások. Feleslegesen ne szedjen szteroidot, és ez vonatkozik az izomba (farba) adott szteroid-injekciókra is! Az izomba adott szteroid éppen olyan mellékhatást okoz, mint a szájon át szedett készítmények.

Speciális alkalmazás

A nyak-, hát-, derékfájás jól csökkenthető a gerinc melletti izomzatba adott szteroid-injekcióval. Eredményesen gyógyítható a heveny vállfájás (PHS), a teniszkönyök és egyéb lágyrész-reumatizmus a fájdalom helyére adott szteroid-injekciókkal. Ezeket hetente egy alkalommal, összesen 3-4-szer szabad adni. Ízületi duzzanat esetén sor kerülhet ízületbe történő adására, mert a gyulladásos tünetek így hamarabb megszüntethetők. A helyileg adott injekció után a betegek fél-egy órát pihenjenek.

Mellékhatás

A szteroidok igen hatásos, de nem veszélytelen gyógyszerek. Mellékhatásaik főleg hosszan tartó szedés után jelentkezhetnek. Így kialakulhat: csontritkulás, cukorbetegség, magas vérnyomás, és csökkenhet a beteg ellenállóképessége a fertőzésekkel szemben. Ezért fontos a beteg rendszeres kapcsolata kezelőorvosával.

Speciális gyógyszerek

Bázisterápiás szerek

Olyan kórképek esetén alkalmazzuk a bázisterápiás gyógyszereket, amikor az immunrendszer működészavara áll előtérben (például RA, SNSA), minthogy képesek az immunműködés áthangolására.

Így csökkennek a betegség tünetei, lassul vagy megáll előrehaladásuk. Hatásuk lassú, 4-12 hét alatt alakul ki, de tartós, még abbahagyásuk után is hatnak egy ideig. Az ízületek idült gyulladásos megbetegedésekor adásukat korán el kell kezdeni, hogy a betegség előrehaladását megakadályozzuk. Csak reumatológus szakorvos írhatja fel ezen készítményeket és szedésük során rendszeres orvosi és a laboratóriumi (vérkép-, májfunkció-, vizelet-) ellenőrzés szükséges. Leginkább vérszegénység, fehérvérsejtszám-csökkenés, bőrkiütés, máj- és vesekárosodás fordul elő, de rendszeres ellenőrzés mellett ezek időben felismerhetők és a kezelés átmeneti vagy végleges abbahagyása után maradéktalanul megszűnnek.

Csontritkulás

Az ételek közül a tej, a sajt, a bab, a zöldségfélék tartalmazzák a legtöbb kalciumot.

D-vitamin (D3-vitamin tabletta, injekció, olaj, Alpha D3 kapszula): elősegíti a kalciumfelszívódást a bélből és lerakódását a csontban. Hiánya törékenyebbé teszi a csontot felnőttkorban, míg gyerekkorban csontlágyulást (angolkór) okoz. A napozás elősegíti a D-vitamin-képződést a szervezetben. Idős embereknek, akik keveset mozognak, illetve kevesebbet tartózkodnak a napon, hiányosan táplálkoznak és csökken a kalciumfelszívódásuk a bélből, tanácsos időszakosan D-vitamint adni. Számos gyógyszer fluridot tartalmaz, mely a csont egyik építőköve. Szedésével a csont megerősödik, de túlzott, ellenőrizetlen szedése a csont fokozott törékenységével járhat. Főleg idősebb korban javasolt a szedése.

Reumás betegségek

Hormonkezelés (HRT): nőknél megelőzhető, illetve a kialakult csontritkulás jól kezelhető hormonpótló tablettával, ha elérték a változó kort. Ma már nagyon sokféle készítmény van forgalomban és az előzetes nőgyógyászati vizsgálat után a szakorvos javasolja a beteg számára a megfelelő készítményt; 8-10 évig is szedhetők, de ezalatt rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés szükséges az esetleges mellékhatások időbeni felismerésére. Ezen hormonok egyben alkalmasak a klimaxos tünetek (hőhullámok, izzadékonyság, feszültség stb.) csökkentésére, és pszichés hatásuk is nagyon kedvező.

Izomlazítók

Az izmok fokozott feszülése, görcse gyakran fordul elő a reumatológiában akár mint önálló betegség, akár mint valamelyik mozgásszervi gerinc- vagy ízületi kórkép kísérője. Az izmok fokozott tónusa, feszülése fájdalmas, ezért izomlazítók adása több esetben nagyon jó hatású lehet (porckorongkopás, csontritkulás stb.). Rendszerint más antireumatikumokhoz kiegészítőként rendeljük. Fontos: néha álmosítanak is, ezért gépkocsivezetőknek, magasban dolgozóknak és idős betegeknek nem tanácsos a szedése.

B-vitaminok

B1-vitamint ideggyulladással járó kórképek esetén (isiász stb.) adunk. Ma már tudjuk, hogy a B12-vitamin nincs hatással a gerincsérv következtében kialakult ideggyulladásra, sőt a hatására bekövetkező hízás még káros is a porckorongkopás szempontjából. Ezért B12-vitamin adása helytelen ilyen esetekben.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek