Rekordot döntött az új HIV-fertőzöttek száma

Rekordot döntött az új HIV-fertőzöttek száma

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az elmúlt évben több HIV-fertőzöttet diagnosztizáltak az Oroszországot és Közép-Ázsiát is magába foglaló európai régióban, mint valaha - írja az MTI.

2015.11.26

Az újonnan regisztrált fertőzöttek száma az elmúlt évben meghaladta a 142 ezret - közölte az európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és a WHO a december 1-jei AIDS-világnaphoz kapcsolódóan. A növekedés a keleti országokhoz köthető, ahol az újonnan diagnosztizált betegek száma az elmúlt tíz évben több mint kétszeresére emelkedett.

A kép azonban nem egységes. „2005 óta egyes Unió és az európai gazdasági térség (EEA) egyes országaiban a HIV-fertőzéssel diagnosztizáltak száma megduplázódott, míg más államokban 25 százalékkal csökkent” - mondta Andrea Ammon, az ECDC ügyvezető igazgatója.

Rekordot döntött az új HIV-fertőzöttek száma

A HIV esetében fontos szerepet játszanak a szociális körülmények. Az elmúlt tíz évben az Európába érkező migránsok körében jelentősen visszaesett a HIV-fertőzöttek száma, de a társadalmi kirekesztésük növeli a fertőzés kockázatát. A két szervezet szerint vannak arra utaló jelek, hogy a menekültek és migránsok csak Európában fertőződnek meg az immunrendszert gyengítő vírussal.

A WHO szerint a befogadó országoknak biztosítaniuk kell, hogy a menekültek és migránsok hozzájussanak a HIV-teszthez, a prevencióhoz és a megfelelő kezeléshez függetlenül attól, hogy a törvények szempontjából milyen státuszban élnek.

Az európai régióban a legtöbb HIV-fertőzés a férfiakkal szexuális kapcsolatba lépő férfiak csoportjában jelentkezik. Az új fertőzöttek 30 százaléka 2005-ben ebből a csoportból került ki, 2014-ben pedig már 45 százaléka. Ugyanakkor a heteroszexuális kapcsolatok révén növekszik leginkább a HIV-fertőzöttek száma Kelet-Európában.

Pár hete Charlie Sheen is bejelentette, hogy évek óta HIV-fertőzött.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek