Receptek cukorbetegeknek
A cukorbetegeknek nagyon oda kell figyelniük, hogy mit egyenek, de ez nem azt jelenti, hogy örökre búcsút kell mondaniuk a finom falatoknak. Bizony édességet is ehetnek. Íme néhány ínycsiklandozó recept!
Töltött cukkini
2 db félkilós cukkini
30 dkg sovány sertéshús darálva
20 dkg paradicsom
10 dkg vöröshagyma
2 evőkanál olaj
1–2 gerezd fokhagyma
½ csomag petrezselyemzöld
6 dkg reszelt óvári sajt
A megmosott cukkinikat hosszában vágjuk félbe. Kanalazzuk ki a belüket, és vágjuk azt össze. Aprítsuk fel a vöröshagymát, és egy evőkanálnyi olajon pirítsuk üvegesre. Adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk össze. Tegyük bele a kockára vágott paradicsomot, a feldarabolt cukkinik belsejét, ízesítsük sóval, borssal, apróra vágott petrezselyemzölddel és az áttört fokhagymával, majd pároljuk puhára. A kivájt cukkinikba töltsük bele a tölteléket, és szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal. Kenjük meg egy hőálló tál alját olajjal, helyezzük rá a megtöltött cukkinikat, és előmelegített sütőben süssük addig, amíg a tetején a sajt rózsaszínűre sül. Fogyasztható önálló ételként, de fél adag burgonyával is.
Pikáns karfiol
80 dkg karfiol
2,5 dl sör (3,4%-os alkoholtartalmú)
1 evőkanál liszt
4 dkg margarin
5 dkg reszelt óvári sajt
1 csomag petrezselyemzöld
Mustár
Késhegynyi őrölt gyömbér
Késhegynyi őrölt borókabogyó
A karfiolt forró, sós vízbe tesszük, és újraforrás után néhány percig főzzük, majd leszűrjük, és kivajazott hőálló tálba tesszük. Két dkg margarint felolvasztunk, az evőkanál liszttel összepirítjuk (így besamelmártást kapunk), majd a tűzről levéve felöntjük a sörrel. Ízesítjük a fűszerekkel, majd simára keverve, a tűzre visszatéve besűrítjük. A sörös mártást ráöntjük a karfiolra, majd a tálat 10–15 percre forró sütőbe tesszük. A sütőből kivéve megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, és meghintjük resztelt sajttal.
Mákos tészta
20 dkg tészta (4 tojásos)
1 evőkanál olaj
10 dkg mák
10 dkg fruktóz vagy szorbitol
Ledaráljuk a mákot, és összekeverjük a kiválasztott édesítővel. A tésztát forró, sós-olajos vízben kb. 10 percig főzzük, majd leszűrjük. Tányérokra porciózzuk, és a tetejét megszórjuk az édesített mákkal. Kevesebb lesz a tészta energia- és szénhidráttartalma, ha mesterséges édesítőszereket használunk, amelyek lehetnek por vagy folyadék állagúak is.
Gyümölcssaláta
20 dkg mandarin
20 dkg körte
10 dkg banán
10 dkg mirelit meggy
Citromlé
1 evőkanál diabetikus méz
A banánt karikákra vágjuk, a körtét meghámozzuk és kockákra vágjuk. Az apróbb mandaringerezdeket egyben hagyjuk, a nagyobbakat félbevágjuk. A feldarabolt gyümölcsöket összekeverjük a meggyel, meglocsoljuk citromlével, majd a mézzel szobahőmérsékleten összeérleljük addig, amíg a meggy fel nem enged. Fogyasztás előtt még egyszer lazán átkeverjük. Adagonként üvegtálba helyezzük. Desszertként, az édességigény kielégítésére is fogyaszthatjuk.
Forrás:
Dr. Fövényi József – Gyurcsáné Kondrát Ilona: Cukorbetegek nagy diétáskönyve
Kapcsolódó írások


Kérdezzen szakértőnktől


Kapcsolódó gyógynövények


Kapcsolódó betegségek

