Rákkeltő lehet a szőnyegalátét

Rákkeltő lehet a szőnyegalátét

Egy tüdőgyógyász szakorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy szőnyegünk növelheti a rák kialakulásának kockázatát.

Bill Musk kiderítette, hogy az azbeszt termékek szállítására használt zsákokat később szőnyegalátétként hasznosítják újra. Bárkiben, aki érintkezik az alátéttel, mezotelióma, egy gyógyíthatatlan rákos megbetegedés alakulhat ki. "Az ilyen zsákokból készített szőnyegalátétek tehát egyértelműen veszélyesek" - idézte az orvost a News.com.au honlap.

A vizsgálat során több olyan embert kérdeztek meg, akik úgy vélték, bizonyos mezoteliómás betegek szőnyegrostokból származó azbesztnek voltak kitéve. A nyugat-ausztráliai egészségügyi minisztérium arra kéri a lakásfelújítókat, legyenek óvatosak a szőnyegekkel. "Az a lényeg, hogy ne bolygassák, és próbáljanak tájékozódni, van-e por a házukban" - javasolják.

A minisztérium szóvivője azt is elmondta, hogy szakembereket kell megbízni a szőnyegalátétek eltávolításával, ezt követően pedig alaposan ki kell takarítani a házat. A vizsgálat szerint a zsákokat az 1970-es évekig használták szőnyegalátétek készítéséhez, és mivel nem lehet tudni, hány otthon érintett, akár a több tízezerről is lehet szó.

Kapcsolódó írások
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek