Rákgyógyszert az agyba

Rákgyógyszert az agyba

Egy kanadai kutatócsoportnak sikerült áttörnie az emberi agy védekező rétegét, a vér-agy gátat, hogy rák elleni gyógyszereket juttassanak egy páciens agyába.

A kutatók aprócska, gázzal töltött buborékokat injekcióztak a beteg véráramába, hogy átmenetileg lyukakat nyissanak a vér-agy gáton. Ezután fókuszált ultrahanggal rezgésbe hozták a koponyát, hogy a buborékok átvegyék a rezgést, és átpréseljék magukat a vér-agy gáton – nyomukban a kemoterápiás gyógyszerekkel.

Az eljárást egyelőre csak kísérleti jelleggel alkalmazzák, de a klinikai teszt részeként 6-10 betegen fogják tesztelni. A szakértők szerint a kísérleti eljárás fő előnye, hogy az orvosok potens gyógyszereket adhatnak a pácienseiknek, amik egyébként nem működnének.

A módszer nem csak daganatos megbetegedések ellen használható, hanem más agyi betegségek, például a demencia vagy a Parkinson-kór ellen is.

A vér-agy gát elsődleges feladata, hogy távol tartsa a mérgeket és a kórokozókat a központi idegrendszertől. Ez a szoros sejtréteg szűri meg az agyba áramló vért; a vér átjuthat, de a gyógyszerek már nem. Hát ezért nehéz gyógyszert juttatni közvetlenül az agyba.

Rákgyógyszert az agyba

A Sunnybrook kutatói egy 56 éves önkéntesen, Bonny Hallon tesztelték az új eljárást. Az ő agydaganatát nyolc éven át próbálták gyógyszerekkel gyógyítani, de idén megtudta, hogy a daganat növekszik. A tumor ellen csak az agresszív, célzott terápia hathatott.

Hall intravénás infúzión kapta a kemoterápiás szert, miután egy mikrobuborékokat fecskendeztek a véráramába. A buborékok eljutottak a célterületig, és a gyógyszer is eljutott az agyba, miután aktiválták az ultrahangot.

A Hall agyáról készült felvételek szerint a kezelés sikeres volt. A kutatók a beavatkozás napján kimetszettek egy kis darabot a tumorból; csak ennek a vizsgálata után lehet megállapítani, hogy valóban hatékony volt-e a kemoterápia.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek