Prosztatagondok

Prosztatagondok

A prosztata igen fontos szerepet játszik a férfiak nemzőképességében. Sokáig mégis csaknem észrevétlen marad, a férfiak jelentős része szinte nem is tud e szerv létezéséről. Ám fiataloknál egy-egy gyulladás, idősebbeknél pedig a jóindulatú megnagyobbodás hívhatja fel rá a figyelmet. Dr. Kardos Róbert urológus, sebész, onkológus segítségével összegyűjtöttük, mit kell tudnunk a legtipikusabb prosztataproblémákról.

A prosztata vagy más néven dülmirigy a húgyvezetékek és az ondóvezetékek találkozásánál, közvetlenül a húgyhólyag alatt helyezkedik el, körülölelve a húgycső kis szakaszát. Születéskor csupán akkora, mint egy borsó, és mérete a pubertáskorig alig nő, ám akkor gyors növekedésbe kezd. Körülbelül húszéves korra nyeri el normális nagyságát: a 3-5 centiméteres átmérőt és a 20-25 grammos súlyt.

Formája leginkább egy gesztenyére hasonlít.Ez a mirigyes szerv felelős annak a váladéknak a termelődéséért, amely magömléskor az ondóval keveredik, hogy mozgékonyabbá, életképesebbé tegye annak sejtjeit. A váladék többek között cinket, citromsavat, fehérjét és különböző enzimeket tartalmaz.Ha sem vizelési, sem szexuális problémát nem okoz, a prosztata minden jel szerint egészséges. A prosztata rendszeres kiürítése - azaz az aktív nemi élet - jó hatással van a prosztata egészségére. Megfigyelték például, hogy a többnejűséget engedő közösségekben jóval ritkábbak a prosztatabetegségek!

Prosztatagyulladás

A prosztatát érintő problémák közül fiataloknál a prosztatagyulladás a jellemző. A gyulladás (prosztatitisz) jellegzetes tünetei a gyakori, fájdalmas vizelés, a láz, ritkán a teljes vizelési képtelenség. Kialakulásában több tényező is szerepet játszhat: különböző fertőzések, hormonális változások és a stressz is. A fertőzések többnyire az igen aktív szexuális életet élő, sok partnerrel együtt lévő férfiakat érintik.

A prosztata ugyanis vékony csöveken és az ondóvezetéken keresztül összeköttetésben áll a húgycsővel. (Magömléskor a prosztatamirigy által termelt váladékkal keveredett spermium is a húgycsőbe ömlik.) Vizeletfertőződés esetén előfordulhat, hogy visszaáramlás révén a fertőzések feljutnak a prosztatába, és megtelepszenek ott.

Ezektől sok esetben spontán megszabadul a szervezet, míg máskor ez nagyon hosszú időbe kerül, hiszen a prosztata viszonylag zárt terület, ideális környezet a baktériumok számára.A vizelet- és spermiumminta levétele után a kezelés többnyire antibiotikus. Ha kimutatható a baktérium, akkor célzott spektrumú terápia ajánlott. Ha nem mutatható ki baktérium, akkor segíthetnek a nemszteroid gyulladáscsökkentők és az alfa-blokkolók. Az akut gyulladásból való gyógyulás elég hosszú időt, akár 8-12 hetet is igénybe vehet, de előfordulhat, hogy krónikus gyulladás marad vissza utána. Ez akár hónapokig is tarthat, ekkor a pszichés segítségnyújtás, a betegségtudat enyhítése is nagyon fontos.

Jóindulatú megnagyobbodás

A prosztata mérete a fiatal férfikortól kezdve apránként, fokozatosan nő. Ez a növekedés élettani folyamat, és az esetek felében nem igényel kezelést. Ötven év felett a férfiak felének a normálisnál nagyobb a prosztatája. Ez "csupán" azért probléma, mert a húgycsövet körülölelő, megnagyobbodott prosztata vizelési nehézségeket okozhat.

Tünetek:

 • a vizelet-visszatartás nehézsége
 • gyakori vizelés
 • nehezen induló vizelés
 • gyenge vagy megszakadó vizeletsugár
 • vizelés közbeni égő érzés, fájdalom
 • véres vizelet

Ettől az életkortól azonban érdemes prosztatarák-szűrésre járni, hiszen meg kell állapítani, hogy a megnagyobbodás jó- vagy rosszindulatú-e. A teendőkről az urológiai vizsgálat alapján lehet dönteni. Jóindulatú megnagyobbodás esetében korai stádiumban gyógyszeres úton is lehetséges a prosztata kisebbítése, sorvasztása.

Enyhe esetben gyógynövénykivonatot tartalmazó készítmények is hatásosak lehetnek. Különösen ajánlott a törpepálma és a tökmagolaj kivonata. Ha a panaszok súlyosabbak, akkor az úgynevezett alfa-blokkoló szereket alkalmazzák, amelyek ellazítják a húgyhólyag nyakán lévő izomlemezeket. Ezek ugyan csupán a tüneteket enyhítik, ám igen hatékonyan.

Az úgynevezett kettős támadáspontú antiandrogének azonban a prosztata méretét csökkentik. Ma már olyan kombinált készítmények is elérhetők, amelyek ötvözik ezeket a hatásokat. Ha a konzervatív kezelés nem vezet eredményre, műtétre van szükség. Kisebb prosztata esetén a jóindulatú daganatot a húgycsövön bevezetett endoszkópos eszközzel elektromos áram vagy lézer segítségével "kiszeletelik". A nagyobb prosztatát a hasfalon ejtett metszésen keresztül távolítják el.

Prosztatavédő élelmiszerek

 • tökmag, tökmagolaj
 • mogyoró, dió
 • brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta
 • paradicsom
 • szója, törpepálma
 • csalán

A gyógynövények ereje

Korai stádiumban műtét nélkül is elképzelhető a prosztata kisebbítése. Enyhe esetben gyógynövénykivonatot tartalmazó készítmények is hatásosak lehetnek. Gyakran alkalmazzák ebből a célból a csalángyökeret, az aranyvesszőfüvet, a füzikét, a pálmaféléket, valamint a tökmagolajat.

A törpepálma megakadályozza a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná történő átalakulását, amely a prosztata sejtjeinek burjánzását serkenti. A vizsgálati eredmények szerint a törpepálmás készítményt szedők esetében a prosztataszövetben több sejt összezsugorodik, azaz lassul a prosztataszövet növekedése.

A tökmag, illetve a tökmagolaj hatóanyaga a prosztata növekedéséért felelős dihidrotesztoszteron kötődését gátolja. A tökmag igen gazdag jótékony hatású telítetlen zsírsavakban, valamint E-vitaminban, cinkben és szelénben.

Kapcsolódó írások