Pótoljuk a tesztosztront? - Andropauza 2. rész

Pótoljuk a tesztosztront? - Andropauza 2. rész

Ami a nőknél a menopauza, az a férfiaknál az andropauza. Cikkünk első részében a tesztoszteron csökkenésének a testi és lelki következményeivel foglalkoztunk, most pedig arra keressük a választ, hogy mit lehet várni a tesztoszteronpótló kezelésektől.

A megfelelő laborvizsgálatok elvégzése után a tesztoszteronkezelés a lecsökkent hormonszint pótlásával, egyénre szabottan, rendszeres orvosi ellenőrzés mellett történik. A megfelelően alkalmazott hormonterápia esetén a tünetek javíthatók, megszüntethetők.

Libidó rendben, a hangulat remek

A szexuális libidó helyre áll, a potencia zavarok megszűnnek, a mentális – kognitív állapot javul, a hangulatváltozások, alvás zavarok elmaradnak. A fizikai teljesítőképesség, erőnlét nő, belszervi problémák szintén javulnak, a vérzsírokra, izom/zsír arányra is kedvező hatást gyakorol. A tesztoszteron hormon kapcsolata a kardiovaszkuláris rendszerrel bizonyított, a szívérrendszeri betegségek megjelenése korrelál a tesztoszteron szint csökkenésével. „Több tanulmány is igazolta, hogy szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő férfiak hormonkezelését követően a panaszok is sokat javultak – mondja biztatóan Dr. Merth Gábor, a Róbert Rendelőintézet urológusa. - A hormon, valamint a cukorbetegség, vérzsírok alakulása, depressziós zavarok, és a demencia között is erős kapcsolat áll, fenn melyeket szintén pozitív irányba változtathat egy elindított hormonkezelés. Megértve az ok-okozati viszonyokat, rendezve az esetleg párhuzamosan meglévő egyéb kórképeket, néha még tesztoszteronpótlásra sincs szükség.”

Pótoljuk a tesztosztront? - Andropauza 2. rész

Természetes módszerekkel nehéz a belső tesztoszteron szintet emelni, de a rendszeres testmozgás és a helyes étkezés valamint az elhízás elkerülése mind segít megőrizni meglévő tesztoszteron hormon állományt. Kis mennyiségű cink napi szedése, valamint D vitamin fogyasztása igazoltan növelheti (kis mértékben) az endogén tesztoszteron szintet. Mindkét anyagot hosszú távon túl lehet adagolni! Az eddig vizsgált gyógynövények fogyasztása vitatott eredményeket igazoltak. Külsőleg adott szubsztitúciós kezelés során testünk hormonszintjét különböző készítményekkel és eljárásokkal tudjuk növelni a kívánt mértékre. A különböző módszerek más-más módon érik el ezt, így hatásaikban és mellékhatásaikban egyaránt nagy variációt tapasztalhatunk.

Amire az orvosnak figyelnie kell

„Hangsúlyoznám, hogy a kezelés során rendszeres ellenőrzésekre van szükség – mondja határozottan Merth doktor.  A hormon hatásaiból következően több nem kívánt hatás is jelentkezhet, melyek viszont megfelelő használat során nem fordulnak elő, vagy csak elenyésző mértékben. A kezelés bármikor felfüggeszthető, igaz annak pozitív hatásai is megszűnnek az eljárás abbahagyásakor. A nem kívánt hatások jelentkezése esetén szintén több lehetőség van azok csillapítására, megszűntetésére.”

A kezelés, rendszeres kontrollvizsgálatok mellett biztonságos, és a hozott életminőség javulás tükrében javasolt minden arra alkalmas, andropauzába belépő férfi számára.

A cikk első részét itt olvashatja.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek