Pótolhatatlan porcok

Már az ókorban is.... kezdhetnénk cikkünket a porcos problémákról. És való igaz, Hippokratesz külön értekezett erről a betegségről, s azt is hozzátette, hogy a a kórkép gyógyítása igen nehéz, s erről ma sem vélekedik másképpen a tudomány. Dr. Bartha Lajos egyetemi adjunktust a leggyakoribb porcos problémákról kérdeztük.

A védelmező porc

A porc egy rugalmas állományú támasztószövet, ez a szövet védi a hosszú csontok másik csonttal összekapcsolódó végeit, így jöhet létre a súrlódásmentes mozgás, ez csillapítja a rázkódást az ízületekben, és segíti az erők átjutását egyik felszínről a másikra. Az üvegporc neve kinézetére utal, alapállománya átlátszó, fehéres. Az ízületet alkotó csontvégek felszínén található, sejtekből és sejtközi állományból – rostokból és vízkötő fehérjékből – áll. Bonyolult szerkezete miatt a porcszövet tulajdonképpen reprodukálhatatlan. Spontán gyógyulása igen szegényes, ezt már Hippokratész is megfigyelte. Vér- és nyirokerek, idegek nincsenek benne, sérülés esetén sem őssejt, sem hatóanyag nem tud a porcállományba jutni, bármilyen anyag ki- és beáramlását az ízületi folyadék biztosítja rendkívül lassan. Ez a tulajdonság teszi azonban immunprivilegizálttá: a benne található antigéneket a szervezet nem ismeri fel, így az átültetett porcszövet csak rendkívül ritkán lökődik ki.

Ha nem a porc, akkor mi fáj?

Mivel a porcszövetben nincsenek idegek, joggal gondolhatnánk, hogy a porchiány vagy porckopás nem jár fájdalommal. Csakhogy a környezetében található szövetekben sűrűn futnak az idegek, ezeket ingerlik a porcbetegségek miatt fellépő gyulladások. Ráadásul a porchiány miatt a csontot közvetlenül érik az erőhatások, és ez komoly fájdalommal járhat.  Ez nem csak fájdalmat generálhat, de apró repedéseket is okozhat. Vér kerülhet az ízületi térbe, fertőzés alakulhat ki, az ízületi folyadék sérül, a porcsejtek elhalnak, és teljes porchiány is kialakulhat. A legtöbb porcerősítő termékkel leginkább a megelőzés terén érhető el eredmény. A bennük lévő gyulladáscsökkentő és  fájdalomcsillapító a tüneteket enyhíti. Súlyos fájdalom esetén a legtöbb esetben csak műtéti beavatkozás jár eredménnyel.

Pótolhatatlan porcok

Leggyakoribb porcbetegségek

Porclágyulás
Elülső térdfájdalom, duzzanat, recsegő hang jelentkezik a térd behajlításakor. Fiatal korban jelentkezik.

Porchiány
Porchiány gyulladás, elhalás vagy sérülés miatt alakul ki, az esetek egy részében kisebb, körülírt területet érint. Bárhol létrejöhet, de főként a nagyízületek, térd, csípő, boka betegsége. Az ízület megduzzad, mozgása fájdalmasan korlátozottá válik, terhelhetősége csökken.

Porcelhalás
Az ízületeket borító porc és az alatta lévő csont elválik a körülvevő területektől. Valószínűleg sérülés okozza, fiataloknál jellemző. Főként a térd, a boka, a könyök betegsége. Duzzanat, közepes erősségű fájdalom jellemzi.

Porckopás
A nagyízületek porckopása (artrózis) normális körülmények között lassú folyamat, főként idősebb általában korban jelentkező probléma. Fájdalommal, duzzanattal jár, reggelre az ízületek kötöttek lesznek, nehezen mozdulnak, emiatt a legtöbb beteg sántikál, húzza a lábát. A kopás kialakulhat a gerinc kisízületeiben, a csigolyák közötti porcokon is, legtöbbször az ágyéki szakaszt érinti.

Gyűrűporc sérülése
Az üvegporctól eltérő szerkezetű porcgyűrű, amely a combcsont és a sípcsont felszínei között mozogva gondoskodik a pontos illeszkedésről. Fiatalok esetében főként sérülés okozhat problémát, idősebbeknél az életkorráal járó elváltozások miatt károsodik. Kísérheti fájdalom, duzzanat, kattogás, elakadás.

Porckorongsérv
Legtöbbször fiatal felnőttkorban alakul ki, a gerinc csigolyatestei között a porckorongok kitüremkednek, esetenként kiszakadnak. Idegeket nyomhatnak, aminek következménye fájdalom, érzészavart, zsibbadás, éles szúrás, izomgyengeség lehet.

Kapcsolódó írások
Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek