Potencianövelés és szívritmuszavar

Potencianövelés és szívritmuszavar

Zavart okoz a szív elektromos rendszerében és ezért akár szívritmuszavarokhoz is vezethet egy népszerű, potencianövelő hatású amerikai étrend-kiegészítő. A szakértők azt javasolják, senki ne vásároljon a készítményből, amíg további vizsgálatokat nem végeznek.

Az Enzyte néven forgalmazott készítmény hivatalosan nem gyógyszer, hanem étrend-kiegészítő, így jóval enyhébb szabályok vonatkoznak rá, mint a vényköteles szerekre. A gyártó honlapján azonban kifejezetten a potencianövelő hatást helyezik előtérbe: "erősebb, teljesebb erekciót" ígérve azoknak a férfiaknak, akik fogyasztják a terméket. Ugyanitt található az az információ is, miszerint az Enzyte-ot ötmillió férfi használja világszerte. A már említett étrend-kiegészítő besorolás miatt azonban a forgalmazó nem köteles igazolni a szer ilyen irányú hatékonyságát.

A chicagói Loyola Egyetem munkatársai azonban igazoltak egészségre gyakorolt hatást, csak éppen negatív hatásút. Dr. Brian F. McBride és munkatársai vizsgálatukban azt találták, hogy az Enzyte olyan elektromos változáshoz vezethet a szívben, ami potenciálisan halálos. A szív elektromos impulzusait az EKG görbe rajzolja ki, amelyen több szakaszt különböztetnek meg az orvosok. Az egyik ilyen rész a QT-szakasz, amely kétezerből egy embernél hosszabb az átlagosnál. Önmagában ez még nem probléma, de ha a QT-szakasz túlságosan megnyúlik, az már szívritmuszavarhoz és akár halálhoz is vezethet.

"Az Enzyte-nak hasonló hatása van, mint néhány szívritmust szabályozó vényköteles gyógyszernek" - mondta McBride. A kutató munkatársaival kilenc egészséges önkéntes férfin végzett kísérleteket, akik vagy placebót (hatóanyag nélküli készítmény), vagy fél, egy vagy két tabletta Enzyte-ot kaptak. Egy, három és öt órával később EKG-t készítettek náluk.

Már egy tabletta hatására is 8 százalékkal (32 milliszekundummal) megnyúlt a QT-szakasz a három órás méréskor és 11 százalékra (37 milliszekundum) nőtt az öt órás mérésre. A vizsgálati alanyok egyike sem tapasztalt erekciót és nem lépett fel szívritmuszavar sem. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyezési Hivatalhoz (FDA) korábban már futottak be jelentések halált okozó gyógyszer-mellékhatásról, ahol a halál oka a QT-szakasz megnyúlása volt. Ezekben az esetekben 13 illetve 17 milliszekundum hosszabbodást találtak. Ezeket a gyógyszereket azonnal kivonták a forgalomból.

"Az étrend-kiegészítők okozta egészségkárosodás veszélyét nagyon nehéz meghatározni" - mondta McBride. "Különösen igaz ez abban az esetben, ha egy olyan állapot javítására javasolják használatukat, mint az impotencia. Sok férfi ugyanis nem szívesen említi meg orvosának, hogy szedi a készítményt, így a mellékhatások is rejtve maradhatnak. Ez viszont növeli az egészségkárosodás vagy akár a hirtelen halál kockázatának kitett populáció számát".

Az Enzyte igen sok növényi összetevőt tartalmaz, valamint niacint, cinket, rézt, gingko biloba és ginzeng-kivonatot. McBride és kollégái szerint lehetetlen megmondani, hogy melyik összetevő felelő a QT-szakasz megnyúlásáért. "A legjobb, ha az orvosok azt tanácsolják pácienseiknek, ne szedjék ezt a készítményt, míg biztonságossága be nem bizonyosodik" - írja McBride a kutatási eredményeket bemutató közleményben, amely az Archives of Internal Medicine szaklapban jelent meg.

Forrás: Medipress

Kérdezzen szakértőnktől
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó betegségek